Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Инициативи на Държавната агенция за българите в чужбина през 2020 г.

Инициативи на Държавната агенция за българите в чужбина през 2020 г.

Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/, създадена през 1992 г. с мисията да подпомага българските граждани, избрали да живеят и работят извън пределите на страната, излиза с богата програма за тях и през 2020 година. Пред Радио България Лили Спасова, главенексперт в институцията, заяви, че чрез фестивали и други форуми държавата ще продължи да работи за съхраняването българското етнокултурно пространство и за изграждане на български лобита в чужбина.

Сред приоритетите на агенцията е работата с децата, като през 2020 г. ще се акцентира на българските над 350 съботно-неделни училища, разположени на шест континента. „Изхождайки от факта, че четенето на български език е изключително важно за подрастващите българчета в чужбина, ДАБЧ ще е съорганизатор и подкрепяща институция на IV Международен междуучилищен конкурс по четене на български език „Аз, Буки, Веди”. През 2020 г. негов домакин ще бъде училище „Св. Княз Борис I” в Аахен, Германия“, отбелязва Лили Спасова.

В навечерието на 147-ата годишнина от героичната смърт на Апостола на свободата Васил Левски, съвместно с Българо-американския център за културно наследство в Чикаго се проведе ученическата олимпиада „Левски – 2020“. Предстоят още инициативи на ДАБЧ, сред които 24-то издание на литературния конкурс „Стефан Гечев“, 19-ият конкурс по рисуване „България в моите мечти“, 11-ият конкурс по пеене „Любка Рондова“, ежегодните Фолклориада и Спартакиада.

„Ще продължим да подкрепяме български талантливи творци зад граница за изява в България – продължава Лили Спасова и припомня, че по традиция ДАБЧ подкрепя представителите на България на песенния конкурс на „Евровизия“. През годините този форум се е превръща в обединяваща кауза за българите извън България. Както е известно, според правилата на „Евровизия“, гласуването е възможно от територията на други държави. И нашите сънародници се възползват – „подкрепят и се чувстват съпричастни с българските участници, които им носят самочувствие и гордост“.

Лили Спасова от ДАБЧ посочва още, че се работи все по-усилено в полза на българите извън България, като се поддържа ефективна комуникация с тях. На свой ред, представителите на българските общности се включват с желание в инициативите на Агенцията, а това ражда нови приятелства и разкрива талантите и потенциала им в културата, различните изкуства и спорта. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.