Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Инициатива за постоянна експозиция, посветена на Ботев, в украинското село Задунаевка обсъди вицепрезидентът на среща в Калофер

Инициатива за постоянна експозиция, посветена на Ботев, в украинското село Задунаевка обсъди вицепрезидентът на среща в Калофер

Работна среща, на която беше обсъдена инициатива за постоянна експозиция, посветена на Христо Ботев, в украинското село Задунаевка, проведе в Калофер вицепрезидентът Илияна Йотова с кмета на града Румен Стоянов.

Необходимостта от по-тесни и активни контакти с българската общност в Задунаевка беше във фокуса на разговорите, в които участваха и директорът на Националния музей „Христо Ботев“ Ася Николова, Таня Маринова – директор на СУ „Христо Ботев“, и общественици.

„Искаме със съвместните действия на всички институции да изпълним обещанието, давано през годините, на българската общност в Задунаевка. Искаме да запълним със съдържание къщата, в която за кратко е живял Христо Ботев. Да я превърнем в духовен притегателен център за българската общност от бесарабската част на Украйна, за да съхраним тяхното самосъзнание“, посочи вицепрезидентът.

Общо бе мнението на участниците в срещата, че липсата на координация и административните пречки не са оправдание и са необходими активни действия за реализирането на проекта.

Екипът на Илияна Йотова поддържа постоянен контакт с българската общност в Украйна, при която отиде преди две години. Нашите сънародници там заявяват силното си желание за по-тясно и активно общуване с България, която определят като райско място и блян.

Националният музей „Христо Ботев“ е готов да предостави на Задунаевка документална фотоизложба за живота и делото на поета и революционер. Директорът на СУ „Христо Ботев“ предложи обмяната на добри практики с едноименното училище в Задунаевка. Обсъдено бе и организирането на конкурси, посветени на Ботев, за учениците от Калофер и бесарабското село.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.