Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Мюсюлманите у нас празнуват Курбан Байрам

Мюсюлманите у нас празнуват Курбан Байрамснимка: btvnovinite.bg

Най-големият празник на мюсюлманите Курбан Байрам започва днес с традиционната сутрешна молитва. Тази година обаче те са по-различни заради пандемията.

Хората се събират не в джамиите, а на открито. Във Варна мюсюлманите се събраха на стадион “Локомотив”.

Коронавирусът обаче няма да попречи да се спази традицията - жертвено клане на овен или теле. След това се прави курбан, като 1/3 се дава на хора в нужда.

В София вярващите също се събраха на открито на стадион “Локомотив”. На входа пристигащите получават маска, ако нямат и дезинфекцират ръцете си.

Говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик честити празника на всички мюсюлмани по света. Той обясни, че хората са наясно със заразата и се пазят. Ще се спазват и всички мерки.

У нас около 700 000 души, самоопределили се като мюсюлмани, празнуват Курбан Байрам в продължение на четири дни, в които семействата се срещат и си вземат прошка. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.