Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Н.Пр. Наргиз Гурбанова: Азербайджан е надежден доставчик на петрол на европейските пазари

Н.Пр. Наргиз Гурбанова: Азербайджан е надежден доставчик на петрол на европейските пазари

Азербайджан е във финалния етап на преговори за ново партньорско споразумение с Европейския съюз. Това каза посланикът на страната у нас Н.Пр. Наргиз Гурбанова в интервю за предаването „Азербайджан – непознат и близък“ на Радио „Фокус“. Посланикът поясни, че вече е постигнато съгласие по близо 90 % от текста.

„Нашето партньорство с Европейския съюз се основава на равенство и взаимно уважение. Успехът на новото двустранно споразумение ще зависи от гъвкавостта на преговарящите страни и намирането на взаимноизгодни решения. Европейският съюз остава нашият основен търговски партньор. Държавите-членки на Европейския съюз имат дял около 50 % от търговията ни. Вече 15 години Азербайджан е надежден доставчик на петрол на европейските пазари. В близко бъдеще започваме доставки на природен газ за държавите-членки, включително България. В това отношение е очевидна нарастващата важност на партньорството ни с Европейския съюз“, каза посланик Гурбанова.

Тя обърна внимание и на друг ключов компонент от сътрудничеството – логистиката и транспорта. По думите ѝ България играе важна роля в този ресор и осигурява на Азербайджан достъп до европейския пазар, както и обратното – използва Азербайджан като надежден вход към бързоразвиващия се и многообещаващ централноазиатски пазар.

Наргиз Гурбанова подчерта, че сътрудничество винаги се основава на солидната платформа на взаимно уважение.

„Надяваме се, че следващият етап от Източното партньорство ще осигури още повече ползи. С нетърпение очакваме да работим съвместно с Европейския съюз и особено с България, която е една от важните държави-членки“, каза Наргиз Гурбанова. / Фокус

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.