Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Шеф в "Лукойл" е получил българско гражданство като подарък за довиждане

Шеф в "Лукойл" е получил българско гражданство като подарък за довиждане

Луксозните подаръци са част от дипломатическия протокол от векове, а традицията продължава и в днешно време. Обичайно в знак на уважение и благодарност се подаряват съдове с държавния герб, картини, уникални книги, монети, ордени, звания и всякакви подобни вещи. Премиерът Бойко Борисов нашумя по целия свят като разчупи протокола и подари каракачанка на руския президент Владимир Путин. Но България е уникална с това, че като скъп дар за довиждане е подарявала и гражданство на руски енергийни босове, а с него и свободен достъп до целия ЕС.

През 2015 година дългогодишният председателя на Управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" Сергей Андронов получава от държавата ни гражданство за особени заслуги, научи Mediapool от свои източници.

Малко по-късно Андронов си заминава за Русия, за да поеме ръководството на рафинерията в родния си град Перм. Скъпият подарък обаче остава - Андронов има български паспорт, българско ЕГН, а с тях и достъп до целия ЕС.

Много любопитни са мотивите, с които е дадено гражданството – за особени заслуги в икономическата сфера заради търговията и дистрибуцията на висококачествени горива.

Предложението за предоставянето на гражданството е направено през 2015 година от тогавашния икономически министър и лидер на СДС Божидар Лукарски, а указът е издаден същата година, съобщиха източници на Mediapool. Тогава президент бе Росен Плевнелиев, а указите за издаване на гражданство се подписват от вицепрезидента – тогава Маргарита Попова. В правните регистри Андронов фигурира с две ЕГН-та – българско и руско.

Бившият икономически министър Божидар Лукарски отказа да разговаря с Mediapool. Понастоящем ръководството на СДС е в коалиция с ГЕРБ, оправдавана от партията с нуждата от обединение на дясното за борба с "прокремълската БСП и нейните сателити".

Това е вторият случай, в който руснак на висока позиция в "Лукойл България" получава българско гражданство. През 2018 година Антикорупционният фонд разказа за случая с Николай Ивчиков, който получава гражданство по предложение на Румен Овчаров през 2007 година. По това време руснакът е зам.-шеф на "Лукойл България", но след като получава паспорт напуска страната и започва да работи за "Лукой Хърватия". / Mediapool

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.