Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

НС реши: Чужденци ще могат да придобиват българско гражданство, ако са инвестирали 2 млн. лева на фондовата борса

НС реши: Чужденци ще могат да придобиват българско гражданство, ако са инвестирали 2 млн. лева на фондовата борсаснимка: bntnews.bg

Чужденци получават право да придобиват българско гражданство, ако инвестират поне 2 млн. лв. на фондовата борса, реши Народното събрание, приемайки на второ четене промени в Закона за българското гражданство.

"Предложението обхваща само инвестиционното гражданство, само тези, които по стария ред са били абсолютно изрядни и са поддържали инвестицията в разстояние от 5 години без да я изтеглят и цели, тъй като те имат права да кандидатстват, получили са постоянно пребиваване, имат права да кандидатстват за гражданство, цели да предотврати възможността да съдят държавата за това, че са им отнети права, след като те са били добросъвестни по отношение на задълженията, които имат, нищо друго не цели. Кръгът е от около 60-70 инвеститора, които ако тръгнат да ни съдят, размерът на ден обезщетение ще е минимум 1 милион", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Приемете моя отрицателен вот като една малка закачка, дълго време се говореше за продажба на паспорти, за продажба на гражданство, днес говорим за инвестиционно придобиване на гражданство и гласуваха против защото това е едно инстанционно придобиване на гражданство и по своята същност е продажба на гражданство", заяви Милен Михов от "Обединени патриоти".

"Когато говорим за привличане и даване право на пребиваване на компании и стартъпи, говорейки за капитал от над 1 млн. лева, мисля, че е несериозно, защото именно точно под формата на иновациите, предоставянето и инвестирането, откриването на такива компании, изискването за капитал не е адекватно", заяви Александър Иванов от "ГЕРБ".

Друг вариант за български паспорт е първоначално чужденецът да е вложил над 500 хил. лв. в дружество, което е разкрило поне 10 работни места, а една година след това увеличи инвестицията си поне до 1 млн. лв. и дружеството разкрие над 20 работни места. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники