Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Одобрени са 6 национални програми за развитието на образованието за 2021 година

Одобрени са 6 национални програми за развитието на образованието за 2021 година

Министерският съвет одобри още 6 национални програми, които изпълняват основни приоритети за повишаване качеството и достъпа до образование, за допълнителна личностна подкрепа за всяко дете и за развитие на образованието зад граница.

Националната програма „Роден език и култура зад граница" с бюджет от 2 108 000 лв. подкрепя проекти, свързани с подпомагане на обучението по български език и литература, по история и по география на България за децата от предучилищна възраст и за учениците от I до XII клас, както и на обучението на учители от българските неделни училища в чужбина.

Предвижда се създаване на електронна база данни с тестови задачи по български език. Получилите сертификат за владеене на езика ще имат възможност да продължат образованието и обучението си в училища в България при завръщане в родината.

Ще се подкрепят проекти за партньорства между неделни училища в чужбина и училища в страната ни, както и обмен на училищни практики и обогатяване на знанията по български език, история и география на България на учениците от българските неделни училища.

По тази програма ще бъдат създадени условия за стопанисване на къщата на Христо Ботев в село Задунаевка, Украйна, както и за популяризиране на делото и връзката на Ботев с бесарабските българи. Планирано е къщата да бъде превърната в образователен център, в който ще се обучават децата от българските неделни училища в Украйна.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.