Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Честване на светлия празник 24 май в Москва

Честване на светлия празник 24 май в Москва

По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност посланик Атанас Кръстин и дипломати от българското посолство в Москва поднесоха венец на паметника на Кирил и Методий в руската столица. Там се състоя и тържествен молебен, отслужен от Руската православна църква. Тази година, поради действащите все още противоепидемични мерки, церемонията се проведе в ограничен формат – представители на руските институции, сред които Министерството на външните работи на РФ, както и на посолствата на славянските страни. Това не попречи на живеещи в руската столица българи да се съберат при паметника и да положат цветя и венци от името на българската диаспора тук.

На 24 май се състоя и поредица от инициативи – онлайн и на живо, в рамките на декадата „Празник на буквите, празник на духа“, организирани от Българския културен институт в Москва с подкрепата на Посолството на Република БългарияСред тях бяха концерт на живо, посветен на българското оперно изкуство и знаменития бас Борис Христов, с участието на солиста на Болшой театър Отар Кунчулиа и на Мария-Луиза Бояджиева, магистър в Руската музикална академия „Гнесини“, както и онлайн концерт на младите български дарования Надежда Цанова (пиано) и Петър Македонски (тромпет), записан в музея „Царицино“ още през март тази година и посветен специално на 24 май. И двата концерта бяха предавани пряко на платформата culture.ru, която се радва на многомилионна аудитория. Освен в руската столица, празникът бе отбелязан и в Оренбург с фотоизложба. Културните събития на живо и онлайн позволиха на българите тук да се почувстват заедно на този най-светъл за нас празник.

Посланик Кръстин и дипломати участваха и в различни конференции и чествания по случай 24 май, организирани от руска страна, като навсякъде бе изтъквана ролята на България в създаването и съхраняването на азбуката през вековете.

Руската страна отбеляза празника с тържествен концерт в Болшой театър под патронажа на руския патриарх Кирил, като сред почетните гости бе и българският посланик.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.