Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Трансперънси Интернешънъл“: Българите са най-изнудваните европейски граждани

„Трансперънси Интернешънъл“: Българите са най-изнудваните европейски граждани


1/3 от европейците смятат, че проблемът с корупцията в държавите им се задълбочава, а 44%, че няма подобрение. Това показва проучване на „Трансперънси Интернешънъл“, проведено сред 40 хил. граждани на Европейския съюз.

Изследването нарежда страната ни на трето място – 48% от българите са отговорили, че през изминалата година корупцията в държавата ни се е увеличила. На второ място е Словения (51%), а на първо – Кипър (65%).

Проучването засяга корупционните практики в различни сектори и проявления. Прави впечатление, че във всички изследвани сектори страната ни е в челните позиции, като в сектор „Изнудване“ оглавяваме класацията.

Основно място в доклада заема темата за изнудването. Оказва се, че в сфери като здравеопазване и образование се наблюдава злоупотреба със служебно положение за лични ползи.

17% от запитаните ни сънародници са отговорили, че са боли изнудвани или познават човек, който е бил. На второ и трето място се нареждат Хърватия и Румъния.

Половината от анкетираните са заявили, че се страхуват да подадат сигнал за корупция. Оптимистичен факт е, че европейците са оптимистични и смята, че ситуацията може да се подобри. 2/3 от хората посочват, че ограничаването на корупцията зависи от обикновените хора.

Според „Трансперънси Интернешънъл“ данните са обезпокоителни и се налагат спешни мерки от държавите в ЕС за решаване на проблема. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови