Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Норвегия върна на България нелегално изнесени древни монети

Норвегия върна на България нелегално изнесени древни монети

Министърът на културата на Норвегия Рабид Раджа предаде на българския посланик Вера Шатилова 51 древноримски и една древногръцка монета, изнесени нелегално от страната ни. Сред върнатите на България артефакти особена стойност има монетата от Тасос, която е датирана от 525-463 г. пр. Хр.

На официална церемония в Историческия музей на Осло посланик Шатилова благодари на министър Раджа и на норвежките институции, работили по предотвратяването на незаконния внос, за отличната работа, изключителния професионализъм и приноса им за връщането на културните ценности на българските граждани. Тя подчерта, че това събитие е израз на доброто сътрудничество между двете страни, за които опазването на културното наследство е общ приоритет.

Министър Абид Раджа изрази удовлетворението си от възможността ценните монети да бъдат върнати на България и отбеляза ключовото значение на превантивните мерки като условие за предотвратяване на трафика на движимо културно наследство.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники