Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Внимание, калинки по Северното Черноморие!

Внимание, калинки по Северното Черноморие!снимка: bnr.bg

През последните седмици туристите по северното ни Черноморие станаха свидетели на необичайно явление – масово нашествие на калинки. Според експертите биолози, седемточковата калинка, която има по три точки на всяко крилце и една зад главата, е от добрите насекоми. Тя е особено полезна, защото изяжда по 200-300 листни въшки на ден:

„Калинката е естествен враг на листната въшка, която тази година е в каламитет (необичайно увеличение на полулацията ѝ) – посочи в интервю за БНР-Варна д-р Антоанета Тончева, директор на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация”. – Причината за това е комплексна. Увеличение на числеността се наблюдава и при други видове в различни периоди. Последно подобна свръх популация на листната въшка имаше преди 20-25 години. Тогава също имаше облаци от калинки, които са техен естествен враг и бърз изтребител.“

Противно на твърденията, че калинките са азиатски и хапят, д-р Антоанета Тончева посочи: „Чисти нашенски са си, ние си имаме 7-8 вида“. А що се отнася до вероятността от ухапване тя бе категорична, че „единствено ако се почувстват застрашени, може леко да пощипнат, но ние не сме им на прицел“.

В случая става дума за естествена борба с вредителите, при която екосистемата се опитва сама да се справи с проблема. При използването на химикали за растителна защита, освен вредителите умират и полезните насекоми. Затова биологичната борба е най-доброто решение. Правени са дори опити със седемточковите калинки за справяне с листните въшки, които често нападат посевите.

Що се отнася до малките мухи с окраска на оси, които също плашат летовниците, те също не са опасни. Те обаче са конкуренция за калинките, защото подобно на тях са ентомофаги:

„Възрастните обичат да се хранят с росата, която въшките оставят по растенията, но ларвите им се хранят със самите въшки. Една ларва в трета възраст може да изяде над 100 листни въшки на ден. Сега, когато се разви популацията на калинките, осоподобните мухи започнаха да изчезват. Калинката си е хищник и напада и тях.“

Експертите съветват хората да не пипат калинките, защото изпускат вещество, което е токсично за другите насекоми, а за някои хора може да бъде алергизиращо.

Влагата и дъждовете създадоха благоприятни условия за развитие и на кърлежите и комарите, които понякога вгорчават почивката. Туристите обаче, могат да бъдат спокойни, защото затревените площи, детските площадки и парковете редовно се обработват срещу кръвожадните насекоми. Вечерно време, когато няма посетители, кестените се пръскат срещу молци. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники