Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Азербайджан е водещ партньор на ЕС за постигане на енергийна независимост и сигурност в доставките на газ

Илияна Йотоваснимка: bgnes.comИлияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова даде интервю за азербайджанската информационна агенция Report в навечерието на посещението си в Азербайджан за участие в Световния форум за междукултурен диалог. Илияна Йотова подчерта, че тази година се навършват 25 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Азербайджан и в този период са установени добри междуинституционални контакти и договорени важни споразумения.

Според вицепрезидента има още перспективи пред двете страни и предстоящото откриване на представителство на Българо-азербайджанска търговско-индустриална палата в Баку ще допринесе за интензификация на търговските връзки. „Азербайджан е водещ партньор на страните от ЕС за гарантиране на енергийна независимост и сигурност на доставките на природен газ, за овладяване на негативните промени в климата, за насърчаване на икономическия растеж и заетостта, като по този начин се реши и най-важната задача – сигурна и достъпна енергия за потребителите“, отговори Илияна Йотова на въпрос, свързан с ролята на Азербайджан за гарантиране на европейската енергийна сигурност. „Страната ни е неразделна част от развитието на Южния газов коридор чрез проектите си за интерконектори Гърция – България и Турция-България“, посочи още тя.

Вицепрезидентът обърна внимание и на съвместния проект между двете страни за извършване на реставрационни дейности на хълма Трапезица във Велико Търново. „Това е първият съвместен проект между двете страни за развитието на българското културно наследство. Горещо вярвам, че няма да е последен“, каза Илияна Йотова. Според вицепрезидента сериозен потенциал за сътрудничество има и в туризма, леката промишленост и селското стопанство. На въпрос за конфликта в Нагорни Карабах, Илияна Йотова потвърди принципната българска позиция, че този въпрос може да бъде решен единствено чрез мирни преговори, посредством посредничеството на ОССЕ, съдействието на ЕС и най-вече чрез активен диалог между лидерите на Азербайджан и Армения.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.