Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Управленската програма на правителството 2017-2021г.: приоритетни са икономиката, енергетиката и туризмът

Управленската програма на правителството 2017-2021г.: приоритетни са икономиката, енергетиката и туризмътснимка: bnr.bg

Три месеца след поемането на властта, третото правителство на премиера Бойко Борисов публикува управленската си програма до края на 4-годишния си мандат. Още от първите дни на коалиционния с националистическите партии кабинет на ГЕРБ опозицията яростно критикуваше управляващите, че нямат програма за действия в политиката, икономиката, социалната област, отбраната и сигурността и т. н. Към 100-ния ден от началото на управлението си кабинетът обаче одобри и публикува такава програма.

Документът от 128 страници изисква внимателен и детайлен анализ, но дори и прегледът на основните раздели в него дава представа за намеренията и стъпките, които сега управляващите смятат за важни за страната. Ако оставим настрана главите, посветени на отношенията с ЕС и със света, екологията, отбраната и сигурността, културата и здравеопазването, образованието и правосъдието, които сами по себе си заслужават отделни анализи, можем да кажем, че основните акценти в управленската програма падат върху мерките и задачите в социалната сфера и икономиката, на които са посветени 8 от всичките 21 глави и по които вече се работи „всеки ден”, както изисква премиерът Борисов.

Финансова стабилност, нулев бюджетен дефицит и стабилен и устойчив икономически растеж, съпътстван от подобряване на материалното благосъстояние на населението, са лайтмотивът и смисълът на предвидените мерки. В това няма нищо ново и подобна политика в страната е водена с променлив успех от всичките три правителства на Бойко Борисов. Известно любопитство сега предизвиква вниманието, което се отделя на капиталовия пазар и неговото ембрионално състояние, което забавя икономическото развитие. Друга важна новост са поредицата от мерки за намаляване на административния и бюрократичния натиск върху бизнеса, който правителството възнамерява да ограничи с предоставянето на все повече и повече електронни услуги от страна на публичните администрации. Трябва също така да се отбележи в този контекст, че има известни усилия и за дерегулация, което се предполага, че ще бъде също в интерес на бизнеса. В тази посока са и усилията на властите да улеснят живота и стимулират малкия и средния бизнес, какъвто е този на преобладаващия брой чисто български фирми. Преминаването на държавната Българска банка за развитие от финансовото към икономическото министерство е показателно в това отношение, защото идеята е тя да работи точно за микро-, малкия и семейния бизнес.

Драматичният спад на преките чуждестранни инвестиции, който се наблюдава в момента, също не е убегнал от вниманието на кабинета. Той ще се опита да обърне тенденцията с преференции, с икономически зони и с повишаване на конкурентоспособността на фирмите в България, били те чужди или национални. Това ще стимулира износа и вътрешното потребление, които се очаква да са основните двигатели на икономическия растеж от над 3 процента годишно до 2021 г.

Енергетиката е заслужила специален раздел в управленската програма на правителството. И с основание, тъй като в момента в този сектор се наблюдават много важни развития, а и лично премиерът има много големи планове и амбиции в това отношение. Става дума преди всичко за природния газ, който постепенно да замести въглищата в ТЕЦ-овете и намали замърсяването на околната среда. Не без натиск от Брюксел, естествено. Освен това, все по-належаща става необходимостта да се диверсифицират доставките на газ, да се ограничи зависимостта единствено от Русия, страната да стане своеобразен газов център за Югоизточна Европа. Не е подминат и проблемът с ядрената енергетика, като тук дори става въпрос за реализацията на замразения от парламента проект за втора атомна електроцентрала в Белене на брега на Дунав.

Туризмът също е обособен в отделен раздел и това се дължи очевидно на факта, че той дава около 15 на сто от БВП. Основното тук е утвърждаването на България като целогодишна дестинация от по-висока класа и ребрандирането на страната като туристическа дестинация с изключително културно-историческо наследство.

В крайна сметка смисълът на всички тези мерки и намерения е през 2021 г. българите да са по-богати, по-здрави, по-образовани. Или за да бъдем по-конкретни - минималната работна заплата да се покачи до 330 евро и средната - до 760 евро. Не е кой знае какво, но при положение, че сега те са съответно 236 и 520 евро, целта заслужава поздравления и пожелания за успех. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.