Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Евро на хоризонта: мираж или реалност?

Валдис ДомбровскисВалдис Домбровскис

В България от доста време се говори за приемането на еврото, но нищо конкретно още не е направено за влизането в еврозоната. Бързай бавно – такава изглежда е политиката на българските власти в това отношение, тъй като така или иначе страната е де факто в еврозоната. И това е така, защото в България функционира валутен борд, по силата на който местната валута лев е прикрепена към еврото. Когато то поскъпва, поскъпва и българският лев, и обратното. Еврото дори се използва в някои вътрешни разплащания – при покупката на недвижим имот, например. Е, не е пълноправно членство в еврозоната с всички произтичащи от това задължения и права, но е по-добре от нищо. И икономиката го доказва със своите завидни темпове на развитие, които се въртят около 4 процента годишен ръст на БВП.

Това обаче е временно състояние и крайната цел е истинско членство в еврозоната. А в това отношение последните няколко дни поднесоха доста добри новини за властите в София. Първо зам.-председателят на Европейската комисия, който отговаря за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, говорейки за дългоочаквания пакет от мерки за реформи в еврозоната, спомена, че България вече е готова за влизане в европейския валутен механизъм ERM2, популярен под името „чакалня за еврозоната”. Досегашният опит показва, че чакането продължава 2-3 години. Домбровскис не само покани по този начин България в „чакалнята”, но и обеща помощ от Европейската комисия – техническа, консултантска, финансова. Най-високопоставената българка в света – главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, много ясно заяви, че България ще влезе в чакалнята следващата година. Допълнителна яснота по въпроса внесе еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, според който България и Хърватия са следващите държави, които ще се присъединят към Еврозоната. Преди време и самият шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер беше споменал, че вратите на Еврозоната са отворени за България.

Всичко това звучи добре и доста окуражаващо за българските власти. Но какво мислят обикновените българи по въпроса и какви са оценките на икономическите експерти за последиците от приемането на еврото? Българските граждани са разделени на почти равни две половини в отношението си към еврото. Едната половина безусловно подкрепя влизането в еврозоната, другата половина е по-предпазлива и не прегръща толкова горещо тази идея, от страх да не се повишат цените и защото не вижда особени ползи от общата валута. Че цените ще нараснат, се доказва от опита на останалите членки на еврозоната. Разликата по отношение на България обаче е доста чувствителна, защото 1/3 от българите живеят с доходи под линията на бедност от 150 евро месечно и за тях дори минималното поскъпване на стоките и услугите с няколко евроцента е много болезнена тема. Експертите икономисти освен това изтъкват, че тази бедност, неплатежоспособност и ниско жизнено равнище като цяло са основните пречки пред разрешението за влизане в еврозоната и че на този фон евентуалното „да” ще бъде по-скоро политически мотивирано. Да напомним, че и при самото влизане на България в ЕС надделяха политическите аргументи над икономическите реалности. И тогава – през 2007 г., и сега, икономическите индикатори в Европа бяха и са положителни, а това е съществена предпоставка за допускането на България до еврозоната, защото всички са в добро настроение. Да напомним в този контекст думите на премиера Бойко Борисов, който каза преди време по този повод, че България няма да създава нови проблеми в еврозоната, тъй като всичките й макроикономически показатели са отлични. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.