Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Родилната помощ може да се върне в добрите ръце на акушерките

Родилната помощ може да се върне в добрите ръце на акушеркитеснимка: bnr.bg

На фона на дълбоката демографска криза в страната ни и след като изпратихме 2017 г. като годината с най-малко новородени българчета от четири десетилетия насам, е време да погледнем отново към родилната помощ. Жените, които посрещат новия живот, винаги са били на почит сред българите. Дошло е време, когато техният труд отново ще има огромно значение при избора на семействата да имат не само едно, а повече деца в България.

По време на дискусионен форум в София акушерки от цялата страна подкрепиха декларация за промяна в наредбата от 2006 г., която спъва самостоятелната акушерска практика. Те настояват за регламентиране на акушерските пренатални, постнаталани и патронажни грижи; изработване и приемане на акушерски стандарт, съобразен с европейското законодателство; възможност за реално работещи самостоятелни акушерски практики и стартово възнаграждение от 3 минимални заплати. В искането си те бяха подкрепени от лекари в академичните среди и държавната администрация.

В наредбата трябва да се добави само, че акушерката може самостоятелно да води нормално раждане. А тя ще се справи, защото добре подготвената акушерка познава много по-добре проблемите на родилката, отколкото лекар, който не е специалист в областта на гинекологията – това каза проф. д-р Атанас Щерев, един от водещите специалисти в страната ни. И формулира стъпките в тази насока:

Първото важно нещо е регламентирането на самостоятелната акушерска практика. Второто – да се поддържа високо ниво на обучението, за да не излизат от университетите некачествени кадри. Тази наредба за професията в момента дава възможност на акушерките да разясняват на пациентите какво е здраве и болест, да ги подпомагат емоционално, но в никакъв случай не дава възможност те да водят самостоятелно едно нормално раждане. Там изрично е упоменато, че това става под контрола на лекаря. Имаме огромен резерв в това отношение – 3500 квалифицирани акушерки у нас. И сега често акушерките провеждат сами женските консултации и тук не става въпрос да се откриват кабинети за диагностика на заболявания. Акушерките най-добре знаят какви изследвания трябва да се направят на бъдещите майки.

Ние, медицинските сестри и акушерките, трябва винаги да сме на ниво по отношение на компетентност и информираност, вече сме готови да кажем, че евреме за промяна – казва Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Проблемите на акушерките и изобщо на сестринското съсловие са много сериозни. Всичко, което правим, го правим, за да защитим нашата професия. От своя 20 годишен опит в съсловната организация мога да кажа, че никой до сега не се сеща за проблемите ни, независимо, че често влизаме на среща с министъра или в Комисията по здравеопазване в парламента. Те ни обещават внимание, разбират ни, но нищо не предприемат.

Споделям вашите виждания и затова се включвам в този форум – заяви д-р Лъчезар Иванов, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.