Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

EA Daily: България ще протака дълго строителството на „Турски поток“

EA Daily: България ще протака дълго строителството на „Турски поток“снимка: eadaily.com

Съдебният процес за победителя от търга за построяване на продължението на „Турски поток“ в България може да отнеме месеци и дори години. Това съобщи пред агенция Global Platts прессекретарят на Висшия административен съд на България. Той уточни, че първите изслушвания са планирани за 24 октомври, когато ще свърши ваканцията на съдиите. При това, по неговите думи, процесът няма времева рамка и може да продължи месеци и дори години. В същото време без решение на съда, операторът на българската газотранспортна мрежа (ГТМ) „Булгартрансгаз“ и изпълнителят не могат да подпишат договор за извършване на работата, пише руската медия EA Daily в материал, представен без редакторска намеса.

Агенция Global Platts отбелязва, че в момента и двата потенциални изпълнителя вече предлагат да завършат строителството не за 250 дни, а за 615. Така 474-километровият газопровод, който ще съедини ГТМ на България и Сърбия, не може да бъде построен по-рано от края на 2021 година – две години по-късно от планираните срокове. И в близко бъдеще доставките на газ по „Турски поток“ до Сърбия, Хърватия, Унгария, Босна и Херцеговина, Черна гора и Австрия ще бъдат невъзможни.

Припомняме, че през април „Булгартрансгаз“ избра за победител в търга консорциума „Аркад“, който предложи да построи газопровода за 615 дни и 1,22 млрд. долара. Но той не представи необходимите документи в срок и в края на май за изпълнител бе признат „Газово развитие и разширение в България (GDEB), който се състои от италианската компания Bonatti SPA, немската Max Streicher SPA и българската „дъщерна“ на люксембургската компания Completions Development Sàrl, която е свързана с тръбната металургична компания TMK Дмитрий Пумпянски. РБК съобщи, че „Газпром“ торпедира строителството и източници на агенцията разказаха, че ТМК ще получи български общ договор на стойност 1,4 милиарда евро. В началото консорциумът поиска 1,44 милиарда долара за работата и след това се съгласи с 30% отстъпка.

Комисията за защита на конкуренцията се противопостави на решението на „Булгартрансгаз“ след жалба на „Аркад“. След това, през юли, консорциумът GDEB подаде иска във Висшия административен съд, чието първо заседание ще се състои през октомври.

Както вече писа EA Daily, целият конкурс бе съпроводен от подавания на жалби, с което дава повод да се предполага, че има желание да се протака строителството на продължението на „Турски поток“. Първоначално търгът трябваше да бъде приключен още на 6 февруари, но българската компания „Атоменергоремонт“ подаде жалба, че иска да участва в конкурса. След това „Аркад“ се забави с подаването на документи и в момента заедно със саудитския концерн изборът на нов победител се опитва да оспори и компания J. Christoph E & P Service.

Заместник-директорът на Националния фонд за енергийна сигурност (НФЕС) Алексей Гривач е сигурен, че от самото начало той е замислен така, че да наруши сроковете за реализация на проекта.

Припомнете си, че през януари „Булгартрансгаз“ завърши търг за резервиране на мощности за доставка на газ в страната и транзит към Сърбия от 1 януари 2020 г. Планира се през следващата година те да могат да доставят 4 милиарда кубически метра за съседна страна, а от 2021 г. целият обем ще бъде повече от 12 милиарда кубически метра. „Булгартрансгаз“ не обяви победителите, но се знае, че те са двама от тримата участници в лицето на „Булгаргаз“, „Газпром“ и швейцарската MET Group.

Причините за търга бяха не само резервирането на капацитет, но и получаването на аванс от доставчиците, за които „Булгартрансгаз“ щеше да изгради инфраструктурата.

Що се касае до самия „Турски поток“, то през миналата година завърши полагането на морската част, а през тази ще бъде завършено сухопътното продължение в Турция. Една линия от газопровода с капацитет 15,75 милиарда кубически метра годишно е предназначена за Турция, а втората със същия капацитет за Европа, включително и за България. „Турски поток“, който се планира да стартира в края на 2019 г., ще може напълно да замени балканския маршрут за транспортиране на газ от Русия, който минава през Украйна. Газпром вече предупреди София за прекратяване на доставките по стария маршрут от следващата година. Според „Укртрансгаз“, миналата година през него са транспортирани 20 милиарда кубически метра. Съдейки по договорните тарифи, те донесоха на оператора на украинската газопреносна система повече от 500 милиона долара. / Фокус

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники