Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Как близки до Путин руснаци си купиха луксозни апартаменти в България

Как близки до Путин руснаци си купиха луксозни апартаменти в Българияснимка: istories.media

Водещи фигури в руския отбранителен сектор са си купили луксозни апартаменти в черноморски курорт в България, контролиран от организация, определяна от руски дипломати като един от най-големите престъпни синдикати. Някои от ръководителите на руски държавни компании, включително познати на президента Владимир Путин, имат жилища в "Св. Константин и Елена", създавайки там "малка, но влиятелна" руска общност на мениджъри в "Роснефт", "Газпром" или "ВТБ Банк", както и ръководителя на технологичната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов - всички доведени от бивш офицер от Държавна сигурност.

Това разказват медиите Important Stories и Бюрото за разследващи репортажи и данни (BIRD), определящо се като независим проект за използване на журналистика на данните с цел разкриване на конфликти на интереси, корупция и злоупотреба с власт. Като автори са записани Атанас Чобанов и Димитър Стоянов в съавторство с Ирина Долнина от руското разследващо издание Important Stories, но конкретното разследване е достъпно на сайта на The Moscow Times.

Българската група зад курорта пък е ТИМ и тя гради бизнес империята си и инвестира в руски държавни активи, докато роднини и приятели на руснаците на високи постове се наслаждават на престоя си.

"Всички говорят руски"

До четиризвездния хотел "Естрея палас", център на част от описаните действия, се извисява седеметажен комплекс, завършен през 2010 г. в традиционно български архитектурен стил и снабден със стаи за масаж, сауна, турски бани, фитнес салон и подземен паркинг. Над 20 апартамента с площ над 100 кв. м според българския са притежавани от руснаци според българскя имотен регистър. Разрешителното за строежа е дадено през 2007 г. и над 15 семейства от Русия инвестират в процеса. Чемезов, дългогодишен приятел на Путин и служил заедно с него в КГБ в Източна Германия, е най-известният от тях.

Синът му Александър е собственик на един от най-специалните апартаменти, с площ над 200 кв. м, с басейн и тераса на покрива с площ над 300 кв. м. Бившата съпруга на Чемезов, Любов Чемезова, също има апартамент в комплекса, продължава разследването. Друг е собственост на дъщерите и съпругата на бившия ръководител на руските митници Андрей Белянинов, друг стар приятел на Путин и Чемезов. Белянинов е обяснил защо руските чиновници предпочитат България пред други европейски дестинации, макар някои да имат по-луксонзи имоти другаде. "Харесва ми да си почивам в България, около Варна," обяснява през 2014 г. "Тук има много добри курорти, както казват някои, от съветски тип. Условията са много приятни и всички говорят руски."

Друг свързан с Путин човек - съпругата на православния бизнесмен Константин Голошчапов - също притежава апартаменти в същия комплекс през нидерландска холдингова компания, за които е похарчила 38 млн. рубли. Голошчапов, наричан "Масажиста на Путин", е съсед на Чемезов в село извън Москва и също притежава апартаменти в хотел, който гледа към Червения площад.

Сред собствениците там почти всички имат някаква връзка с шефа на "Ростех". Името "Дружба", както се казва курортът по комунистическо време, изглежда, е запазило важността си. В разследването се споменават и други апартаменти там, купени бивши или действащи официални лица или съпругите им. Такъв е случаят на Анатолий Исайкин, бивш директор на държавната компания "Рособоронекспорт"; на Алексей Альошин, бивш първи заместник на Чемезов в "Ростех" и ръководител на "Ростехнадзор" (регулатора за околна среда, индустрия и ядрена енергия); Александър Рибас, бивш директор на дъщерна компания на "Ростех" и първи заместник на Альошин в "Ростехнадзор"; Валерий Лукяненко, заместник-председател на ВТБ Банк и член на борба на "Ростех"; представители на "Газпром" или "Роснефт", както и на местните власти в Санкт Петербург и Москва.

За изданието Important Stories пресслужбата на "Ростехнадзор" обяснява, че апартаментите са купени, за да се "намалят разходите на семействата" по време на летните ваканции.

Уморени от Запада

Руснаците са поканени в курорта от собственика на хотела Атанас Карагеоргиев - бивш офицер от Държавна сигурност. Той обяснява, че сем. Чемезови спрели да посещават "Св. Константин и Елена", след като им били наложени санкции, но продължили да плащат за поддръжка и всички апартаменти са в добро състояние. Бившият офицер е цитиран с думите от 2018 г., че бил разочарован при присъединяването на България към ЕС: "Уморени сме от западната култура. Западът няма ценности. По-точно имат ценности за хомосексуални." Освен това "чувстваме, че двата народа (българите и руснаците) имат същите ценности и те не съвпадат със западните."

Връзките му с руснаците са от 90-те години, когато той оглавява "Бултрак" - руско-българска компания, доставяща трактори от Челябинск. Разрешението за износа на трактори с двойна употреба идвало от "Рособоронекспорт", където тогава работел Чемезов. Не смята, че Чемезови са инвестирали с покупката на апартаменти: "Това не е инвестиция от него. Те инвестират в много по-голям мащаб." Ръководителят на московския офис на "Бултрак" и бивш ръководител на министерството на транспорта на град Москва и бивш заместнис-губентарот на Санкт Петербург Василий Кичеджи също има апартамент в комплекса.

Не са светци

"Св. Константин и Елена" не е известен само с древната си история достъпа до Черно море. Почти всичко, което става тук, е контролирано от най-голямата престъпна група в България, ТИМ," продължават авторите. "Организацията, която е регистрирана като финансова и индустриална група, притежава курорта и управляващата го компания и е отговорна за разработването на плажовете и инфраструктурата около "Св. Константин и Елена" през свързана компания." Цитирани са американски дипломати и коментарите им от публикации на "Уикилийкс", според които "ТИМ е замесена в широка гама криминални дейности, сред тях изнудване, сплашване, проституция, хазарт, наркотрафик, кражби на коли и трафик на откраднати автомобили."

Представители на регистрираната във Варна през 1993 г. като свързана с охранителна дейност ТИМ отричат всякакви престъпни дейности. По същото време обаче, разказва разследването, ТИМ принуждава държавата да подпише "неизгоден и ненужен договор", за да охранява хотела. "Св Константин" - по-късно станал "Естрея Палас", обяснява бившият шеф на Регионалното звено за организираната престъпност във Варна Стамо Стамов. "Всеки месец им плащаха повече, отколкото е заплатата на 30 полицаи. Но имаха само четирима души, които караха около курорта," обяснява той. Следва обаче битка с "Мултигруп" за контрол върху курорта, а сблъсъкът идва след решението да бъде приватизиран хотелът.

Едва през 2009 г., 6 г. след убийството на шефа на "Мултигруп" Илия Павлов, става публично известен фактът, че акционерното дружество, притежаващо курорта, се е оказало в ръцете на компании, контролирани от ТИМ, тъй като тогава компанията става част от нейния "Варна холдинг".

Карагеоргиев, сегашен собственик на "Естрея палас", обяснява за BIRD, че е независим от TIM, хотелът и жилищните му комплекси са на територията на курорта.

Индустриален мащаб

Разследването разказва и за приватизацията на "Химимпорт", натрупванетона банки, застрахователи, авиокомпании и кораби в портфолиото на ТИМ. Към 2012 г. Марин Митев (чието малко име е и "М" в инициалите на ТИМ) оценява стойността на бизнеса на групата на 5% от брутния вътрешен продукт на България. "Смята се, че тримата основатели са сред петимата най-влиятелни хора в страната," а връзките им с правителствени кръгове според бившия шеф на дирекцията за борба с организираната престъпност Ваньо Танов са толкова силни, че се смята за "забрането да се споменава ТИМ в срещи с премиера за проблемите с организираната престъпност в България."

След като започва изграждането на блок до "Естрея палас", "Химимпорт" внезапно се озовава в Татарстан и овладява държавни активи, сред които е регионалната авиокомпания. Партньорството обаче се оказва неуспешно - през 2008 местното правителство търси инвеститори, като се подготвя за спортно събитие, и съоснователят на ТИМ Иво Каменов се съгласява да инвестира 50 млн. долара в реконструкцията на летището в Казан и още 20 в осъвременяването на авиопарка на авиокомпанията срещу дял и в нея, и в летището. През 2012 г. обаче Татарстан спира сътрудничеството с "Химимпорт" във въздушния транспорт, а година по-късно в самолетна катастрофа със същата компания загиват 50 души, сред които и президентът на Татарстан и ръководителят на местния клон на ФСБ. Катастрофата, която според Русия се оказва грешка на екипажа (а пилотът има фалшив документ за управление), става със самолет на "България Ер" - "Химимпорт" предоставя четири нейни "Боинг"-а, най-новият от които тогава е на 15 години, на Татарстанските авиолинии, вместо да купи нови самолет "Еърбъс". При това сделката, включваща задължително условие за поддръжка на самолетите в България, струва два пъти и половина по-скъпо на Татарстан от предвидените 100 хил. долара на месец.

ТИМ обаче остава свързана и руския пазар и елит дори след като, година по-късно Татарстанските авиолинии фалират. Много от бизнеса им са "свързани с руски държавни компании, чито мениджъри са получили апартаменти в "Св. Константин и Елена" на ниски цени, продължава разследването. "Хемус Ер" например е чуждестранен партньор на дъщерната на "Ростех" UEC-Perm Engines, а през 2019 г. "България ЕР" подписва с "Роснефт" (представители на която също имат апартаменти) споразумение за доставка на гориво. Синът на специалния пратеник на Кремъл за Далечния изток и вицепремиер Юрий Трутнев е в борда на две от компаниите на групата.

На някои руски държавни компании и представители на елита, сред които са действащите и бивши лидери с апартаменти в българския курорт, сега са наложени европейски санкции. Въпреки това руски държавници не са напълно нежелани в България. След като президентът Румен Радев каза, че смята да продължи военно-техническото сътрудничество с Русия въпреки санкциите, нов морски център на НАТО във Варна, предложен от българското правителство, ще е съсед с контролирания от ТИМ курорт, където водещи представители на руския отбранителен сектор и приятели на президента притежават имоти. / Дневник

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники