Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Среща на посланик Бойко Коцев с директора на Държавната библиотека за чуждестранна литература

Среща на посланик Бойко Коцев с директора на Държавната библиотека за чуждестранна литература

Посланик Бойко Коцев проведе среща на 14 юни 2016 г. с директора на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература „М.И.Рудомино“ Вадим Дуда.

Двете страни обсъдиха текущите и бъдещи двустранни проекти, в това число реализацията на проекта „Нов български роман“, в рамките на който 14 български съвременни романа ще бъдат издадени на руски език. В момента се подготвя изданието на 8-ия роман – „Безумие“ на Калин Терзийски. Беше обсъдена възможността за разширяване на списъка и добавяне на нови заглавия, както и възможностите за разпространение и промотиране на книгите, така че те да стигнат до възможно най-голям кръг руски читатели.

В областта на художествения превод бе отбелязано успешното провеждане на първото Училище за млади преводачи през м. април 2016 г. в Москва, в което участие взеха студенти от български и руски университети. Беше договорено продължаването на този проект, тъй като изграждането на кадри, които се специализират в художествения превод изисква системност и постоянни усилия с оглед осигуряване на приемственост между поколенията. В тази връзка бе разгледана и идеята за организиране на регулярен българо-руски конкурс за млади преводачи и литератори, чрез който да бъдат стимулирани начинаещите кадри в тази област.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.