Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Под мотото JOIN THE BALKAN ADVENTURE се открива Лондонският фестивал на българската култура

Под мотото JOIN THE BALKAN ADVENTURE се открива Лондонският фестивал на българската култураснимка: bnr.bg

За четвърти път британската столица събира талантливи българи, представители на различни артистични области – кино, театър, изобразително изкуство, фотография и разбира се – музика. Някои от сънародниците ни, които представя „Лондонският фестивал на българската култура“, от години живеят и работят в Англия. Други са в родината или са пръснати по света. Идеята на Иво Станков – основател и артистичен директор на форума, е да покаже пред английската публика най-доброто от постиженията на нашите артисти.

Тази година събитията в афиша на фестивала са около 15, разположени в рамките на малко повече от месец. Откриването е на 25 октомври, а част от програмата вече беше представена в София и Пловдив. Иво Станков разказва:

В първия концерт ще вземе участие Найджъл Кенеди, заедно с Георги Андреев. Те представят програма, която е изключително българска. Георги написа няколко произведения, двамата ги представиха в България. Този път ще свирят с Лондонски филхармоничен оркестър. По традиция участие във фестивала взима и Лондонски български хор. Програмата наистина е интересна, всичко това ще се случи в голямата зала на Barbican Centre. Представяме и поредица от камерни концерти в Conway Hall. Тази година сме поканили някои от най-популярните наши музиканти. Големият ни пианист Людмил Ангелов за първи път е част от фестивала, очакваме го с нетърпение. Той е в една програма с цигуларите Димитър и Яна Бурови – брат и сестра, които от години живеят в Лондон. А също – с Майкъл Гелър, първи виолист на Концертгебау и виолончелиста Жерар Ле Февр, „първо чело“ на различни оркестри в Лондон. Сред камерните изяви участвам и аз, заедно с Павел Минев – един много, много добър наш цигулар, който от доста време живее в Москва и българската публика не го познава толкова добре. Правих няколко проекта с него и съм изключително впечатлен. На 13 ноември свирим заедно с виолончелиста Гай Джонстън (носител на приза “Музикант на годината“ на ВВС) и пианиста Ашли Уос – лауреат на престижния конкурс в Лийдс. Заедно с нас е виолистът Александър Земцов, познат на публиката в България от концертите му у нас. Идеята е да съберем тези наистина звездни музиканти за първи път в общи изяви.

Закриването на фестивала е на 30 ноември, отново с участието на блестящи музиканти. Български цигулари са концертмайстори на около 50 от най-престижните световни оркестри. Светлин Русев е един от тях, той е концертмайстор в Orchestre Philharmonique de Radio France – припомня още г-н Станков. Светлин Русев и Иво Станков ще бъдат солисти на оркестър London Mozart Players. В програмата са включени произведения от Бах, Хайдн, Брамс, Перголези. Ще прозвучи и премиерно изпълнение на творба от Мартин Георгиев, диригент на концерта.

Невъзможно е да ви разкажем за всички музикални изяви, включени в афиша, както и за събитията, посветени на другите изкуства. Само малка част от тях са експозициите, представени от Явор Любомиров (художник, куратор и галерист) в неговата лондонска галерия. На 4 ноември предстои киновечер, на която публиката ще се срещне с някои от звездите на сериала „Под прикритие“. Както всяка година, Българският културен институт в Лондон е съорганизатор и партньор, представяйки изложби и театрални представления. Сред заглавията са „Госпожа Природно бедствие” (18.11, с участието на Стоянка Мутафова) и „Пътуване към Афродита” (25.11, моноспектакъл на Бойка Велкова). / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.