Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бесарабски българи идват за добруджанския събор "Богородица"

Бесарабски българи идват за добруджанския събор "Богородица"снимка: bnr.bg

Бесарабски българи идват за добруджанския събор "Богородица", който е записан в националния културен календар. В 19-ото издание на празника, който ще се състои на 26 и 27 август в Генерал Тошево, ще се включат певци, танцьори, инструменталисти от цяла Североизточна България, съобщи на БТА началникът на отдел "Култура" в общината Маргарита Великова.

На събора песни и хора, които са съхранили от своите деди, ще изпълнят танцовият ансамбъл "Илирия" от село Каракурт, детският фолклорен състав от село Криничное и народният хор от село Нови Троян - всички от Болградския район в Украйна. Делегацията от културни дейци ще бъде водена от председателя на Районната държавна администрация Денис Мусиенко и от председателя на Районния съвет в Болград Дмитрий Димитров, допълват от общината.

На празничната сцена ще стъпят и фолклористи от Румъния. Младежкият ансамбъл "Дор" от село Саръгьол, окръг Тулча, ще покаже и български, и румънски танци. Ансамбълът "Синовете на Добруджа" от Констанца ще изпълни песни и от северната, и от южната част на фолклорната област.

За тазгодишното издание на събора "Богородица", който съхранява и популяризира народното творчество, се очакват над 70 самодейни състава и повече от 80 индивидуални изпълнители от страната. / БТА

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.