Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Иван Тричков – забравеният и възроден майстор на българския пейзаж

Иван Тричков – забравеният и възроден майстор на българския пейзажснимка: bnr.bg

В столичната галерия „Лоранъ” до 18 май може да се види представителна изложба на художника Иван Тричков (1892-1959). През ранния XX век той е популярен в България, без да бъде сред особено нашумелите имена. По-късно е забравен и донякъде изпаднал в немилост. Неговата годишнина (125 години от рождението му) беше през 2017. Но изложбата е сега, защото е било трудно да се съберат негови творби – разпръснати на много места, често без достатъчна преценка за стойността им.

Иван Тричков е известен предимно като пейзажист. Включително неговите съвременници го наричат „Майсторът на планинския пейзаж” – отбелязва изкуствоведът Марияна Аврамова. – Това отчетливо може да се види в изложбата. В нея има изгледи от Рила, Пирин, Стара планина, поречието на река Марица. И точно заради това наименованието на изложбата е „Красивата природа на България.

Житейската съдба на художника не е от най-леките, разказва още Марияна Аврамова. Иван Тричков е роден във Враца. Учи в Художествената академия. Поради социални и житейски причини прекъсва следването си. Участва в Балканската и Първата световна война и след това пак не успява да завърши Академията. По-нататък има един доста дълъг период от живота му, в който преживява като чиновник – работи в различни държавни институции, включително като чертожник. Преподава в училище и минават дълги години, докато излезе на свободна практика и започне да се издържа единствено от изкуството си. В края на 30-те години на XXвек вече е популярен, творбите му се търсят. Сред публиката му има и хора от елитни среди – включително от царския дворец, посланици, писатели. Бил е изключително продуктивен художник, има данни за 22 негови изложби.

След промените в България през 1944-46 (началото на завоя към социализъм от съветски тип) съдбата на художника отново прави рязък завой. Той не е някакъв изявен противник на новата система и нейния „социалистически реализъм”, но не се адаптира достатъчно към нея. Започват да го приемат полярно– казва Марияна Аврамова.

Едни го харесват, други не. Казват, че изкуството му не е възпитателно. Във всяка една критика най-вероятно има причина и това е, че той е бил близък с Двореца. Естествено, до този момент конкретни архивни документи, за това нещо няма. Той изпада в немилост. Но, в сравнение със съдбата на други художници, не влиза в затвора, не е репресиран. Просто интересът към него спада. И той е принуден съботно-неделно да чука на вратите на свои приятели и познати, за да предлага работите си на безценица.

До края на живота си Иван Тричков продължава да рисува. Обикаля из България, пресъздава това, което на него му харесва. И е сред художниците, които неотстъпно следват своя усет да пресътворяват природата. Той е жанрово единен, почти няма други произведения, освен пейзажи. Успява донякъде да раздвижи пейзажа, да включи в него и други фигури, някакъв вид човешко присъствие, защото е бил критикуван затова, че в работите му няма движение. Тричков не прави компромис със себе си като творец. Най-късните му творби имат същото, дори по-богато, поетично излъчване. Последната му изложба е само година преди да почине.

Настоящата експозиция в София е съпътствана от каталог, който всъщност е първото издание изобщо за Иван Тричков. До този момент няма други издания, които да са посветени изцяло на живота и на творчеството му. Затова сме удовлетворени от тази комбинация на изложба с каталог, защото можем да дадем малко повече информация за автора – казва Марияна Аврамова.

„Тричков притежава точно възприятие и естествен, вроден усет за природен мотив. Произведенията му внушават чувство за безбрежна реалност” – пише изкуствоведката в тази първа малка книга, посветена на художника. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.