Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ваня Монева: Щастливи сме, че нашето послание достига до публиката

Ваня Монева: Щастливи сме, че нашето послание достига до публиката

Създаден през 2002 г. „Пасхалният фестивал“ в Москва е един от най-значимите музикални форуми в световен мащаб. Инициативата за основаването му е на известния руски диригент Валерий Гергиев – директор на Мариинския театър и художествен ръководител на фестивала, както и на управата на руската столица. Всяка година събитието събира стотици хиляди почитатели на класическата музика. Програмата включва симфонични, хорови, камерни концерти, както „звонильная программа”, която възражда интереса към изкуството на пасхалния църковен звън. Географията на фестивала се разширява постоянно. Осемнадесетото му издание, което завърши преди дни, е обхванало 145 града в Русия и пет страни, а „камбанната програма” – повече от 100 храма. Сред участниците тази година беше и хор „Ваня Монева”.

Това е нашето първо гостуване на този престижен фестивал – разказва г-жа Монева. – Фестивалът е на изключително високо ниво. Подборът на участниците е много специален – имам предвид това, което видях и чух на гала-концерта в зала „Чайковски“. От всички участници бяха подбрани шест състава, нашият хор беше сред тях. Изпълнихме 15-минутна програма, която включваше православни песнопения, както и някои от най-ярките български народни песни в обработка на наши композитори. И публиката, и организаторите бяха впечатлени. В концерта в зала „Чайковски“ участвахме заедно с хор „Акуста“ от Литва, Детския хор към Митрополията в гр. Минск, Беларус и др.

Известно е, че зала „Чайковски“ е една от най-престижните в света, с прекрасна акустика, изключително красива. Много специален момент беше този концерт. Камбани, настроени на различни тонове, бяха поставени в края на сцената и появяването на всеки хор тържествено беше оповестявано от камбанен звън. Имахме концерт и в „Ростовски Кремъл” – изключително красив музей в Подмосковието. Всъщност, това беше първият ни концерт, а публиката ни посрещна изключително възторжено. Този блестящ старт ни вдъхнови много. Сърдечна беше и срещата ни с ветерани от Втората световна война, на които гостувахме. Една от основните линии на „Пасхалния фестивал“ са концертите пред хора, които не могат сами да дойдат в залите. Впечатлени сме от хубавата концертна зала, както и от богатата културна програма, която предлагат всяка седмица в Дома за ветерани. След гала концерта, за който разказах в началото, в последния ден от нашето пребиваване, имахме още две изяви. В храм „Воскресение Христово“ в Соколники ни посрещна протойерей Александър. Той ни представи пред публиката, разказа за хора, за успехите ни, дори беше проучил лични неща за мен, дъщеря ми, внука ми, който също се казва Александър. Беше много мило. А след концерта ни благодари с думите: „Вие донесохте при нас късче от рая”.

Последният концерт на „космическите момичета” на Ваня Монева е бил в посолството на България в Русия, а сред поканените е имало дипломати, известни музиканти, художници, преподаватели. Явно и там впечатлихме публиката, защото дълго след това получавахме поздравления. В Москва се срещнахме с много известни личности. Максим Дунаевски – син на Исак Дунаевски и директор на Московската филхармония, каза, че сме го вдъхновили и обяви, че от следващата година ще организира в Москва фестивал на народните хорове. А Александър Соколов, ректор на Московската консерватория, каза:„Това не е просто женски народен хор, това е хорово изкуство от висока класа.“ Няма по-голяма награда от тази –нашето послание стига до хората, а специалистите дават висока оценка за изкуството ни. За нас това е най-важно – където и да сме по света, да представим достойно България, да покажем, че у нас има хорове на високо ниво, професионална подготовка, че българската музика е на висота, достойна да се конкурира с образци от цял свят. / БНР

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники