Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Музей в Рим отваря врати за „България през стъклото на времето“

Музей в Рим отваря врати за „България през стъклото на времето“

От 12 декември до 12 януари музеят, посветен на живота на римляните – Museo di Roma in Trastevere, в италианската столица ще бъде домакин на интерактивната изложба „България през стъклото на времето“, обгърната от упойващия аромат на български рози. Многобройните посетители на най-туристическия квартал Трастевере, където сe намира музеят, ще имат възможност безплатно да разгледат стъклените плаки със сюжети от българския бит от края на 19-и и началото на 20-век, които бяха показани с огромен успех в Националната галерия „Квадрат 500“ от февруари до април т.г. Сред експонатите е и старинен фотоапарат, подобен на онзи, с който са снимани, автентична родопска носия и ръчно кован сребърен колан с позлата. Най-завладяваща е инсталацията, създадена от художниците Румен Димитранов и Георги Христов, които чрез анимация и 3D mapping карат фотосите с емблематични български места да оживеят. Усещането за Розовата долина е допълнено с уханието на гюлово масло, разпръсквано от няколко колби .

Специално за изложбата в Музея на Рим е създаден каталог с линк, който позволява на посетителите да разгледат повторно изложбата. Този път виртуално. Една от трите зали, в които е разположена експозицията е обзаведена като вила „Венециани“. В нея гостите ще могат на спокойствие да изгледат „Съкровище в сърцето“ – 20-минутния филм на Милена Кънева и Ирина Дилкова, в който Надежда Близнакова разказва семейната история и разплакана си припомня няколко български думи. Културното събитие се провежда със съдействието на българското посолство в Рим и Българския културен институт и е част от честванията за 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Италия и България. Очаква се на откриването на изложбата да присъстват кметът на Рим Вирджиния Раги и министърът на културните ценности и туризма Дарио Франческини. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови