Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Новите жилища у нас поевтиняват спрямо края на миналата година

Новите жилища у нас поевтиняват спрямо края на миналата годинаснимка: investor.bg

Цените на новите жилища у нас намаляват между януари и март на тримесечна основа в почти всички големи градове в страната и на национално ниво, а на годишна основа ръстът им е най-бавният от пет години насам, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Когато се прибавят и старите жилища обаче, общият индекс на цените на жилищата отбелязва ръст спрямо последното тримесечие на миналата година в цялата страна и в големите градове.

Цените на новите жилища се понижават с 0,9% спрямо края на миналата година на национално ниво. В София те намаляват с 1,1% за първи път от четвъртото тримесечие на 2018 г. В Пловдив спадът е с 1,5%, но е по-малък в сравнение с края на миналата година, когато е достигнал 2,3%. Във Варна понижението на тримесечна основа достига 1,9%, като за последен път новите жилища в морската столица са поевтинели през второто тримесечие на 2019 г. В Бургас свиването е с 0,2%, докато през четвъртото тримесечие на миналата година е отбелязан ръст от 1,2%. Новите жилища са поскъпнали леко в Русе с 0,5%, а в Стара Загора цената им е нараснала с 1,8%, показват данните на НСИ.

След като се вземат предвид и цените на старите жилища обаче, общият индекс на цените на жилищата в България отбелязва ръст на тримесечна основа от 1,2%, като при съществуващите жилища повишението достига 2,4%, най-високото ниво от второто тримесечие на 2017 г.

Спрямо първото тримесечие на миналата година цените на жилищата у нас нарастват с 4,7%. При новите жилища годишният ръст достига 2% и е най-слабият от първото тримесечие на 2015 г., когато е бил 1,9%. В същото време старите жилища отбелязват повишение на цените на годишна база с 6,3%, като то се ускорява спрямо края на миналата година, когато е било 4,9%. Ръстът на цените на старите жилища е най-големият от второто тримесечие на 2018 г.

В София цените на жилищата отбелязват ръст от 1,7% на тримесечна основа и 6,2% на годишна основа, който е най-бавният от второто тримесечие на 2019 г. В столицата цените на съществуващите жилища са нараснали със 7% на годишна база, а на новите жилища – 5,1%.

В Пловдив цените на жилищата нарастват с 8,3%, най-бавният темп от първото тримесечие на 2019 г., като при старите жилища поскъпването е с 9,2%, а при новите – със 7,3%.

Във Варна жилищата поскъпват с 4,5% на годишна база, също е най-слабият темп от началото на 2019 г., като старите жилища регистрират скок на цената от 6,9%, а при новите жилища той е едва 0,2%. В Бургас ръстът на цените е с 3,2%, най-бързият от началото на миналата година благодарение на силното поскъпване на старите жилища със 7,5%, докато новите жилища поевтиняват на годишна основа с 1,7%.

В Русе жилищата поскъпват с 4,5% на годишна основа, като при старите ръстът е с 4,7%, а при новите - 1,7%. Стара Загора единствена не се вписва в тенденцията, като там новите жилища отбелязват силен ръст от 11,2% на годишна основа, докато при старите е отчетено по-слабо поскъпване от 4,9%. Така средният ръст на цените на жилищата в града достига 6,5%. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.