Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Жилищата в София поскъпнаха с 49% в рамките на четири години

Жилищата в София поскъпнаха с 49% в рамките на четири годиниснимка: trud.bg

Жилищата в София поскъпнаха с 48,6% за четири години. Това нарежда столицата на първо място сред големите градове в класацията по поскъпване на имотите.

Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са с 43,3% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е доста по-голямо - с 50,6%.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с близо 48% за период от четири години. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 53,1% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 45,4%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна, Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 34-37%. Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Стара Загора (+37,3%), следвана от Русе (+35%) и Варна (+34,5%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.
Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 24,1% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с над 40%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 54,2%. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с близо 32%, сочат данните на националната статистика.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с над 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 21,2%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 20,8% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 12%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с 29,3%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 35,5% като при движението на цените на новото и старото строителство има малка преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 37,7%, а ръстът на цените на новото строителство е с 31,8%. / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.