Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Аврамова: АПИ е сключила договор за 9,5 млн. лв. за проектиране на АМ "Черно море"

Аврамова: АПИ е сключила договор за 9,5 млн. лв. за проектиране на АМ "Черно море"

През 2020 г. АПИ е предприела действия за изработване на разширен идеен проект и подробен устройствен парцеларен план на АМ "Черно море", като на 26 октомври миналата година е сключен договор за 9,5 млн. лв. с ДДС за тези дейности, след проведена процедура по Закона за обществените поръчки. Това стана ясно от отговор на регионалния министър Петя Аврамова по време на парламентарния контрол.

Министър Аврамова посочи, че АМ "Черно море" е естествено продължение на АМ "Хемус" и "Тракия", свързвайки главните източни центрове по Черноморието. Строителството на магистралата е започнало през 70-те години, като от трасето са изградени около 8 км. В периода 2001 - 2013 година неколкократно са възлагани предпроектни проучвания, с които да бъдат разработени варианти за проектно трасе на АМ "Черно море", възложено е изготвянето на ОВОС на инвестиционното предложение, направено е и предпроектно проучване за обход на Варна. Въпреки посочените разработки, финален вариант за автомагистрално трасе, свързващ АМ "Хемус" и "Тракия", включително решения по ОВОС, към момента няма, каза регионалният министър. По думите ѝ обаче посочените проучвания в периода 2001 - 2013 г. дават добра база за по-нататъшен анализ и обосновка на проект.

Тя уточни, че се предвижда новото трасе да започва от АМ "Хемус" около с. Слънчево, пресичане на Варненско-Белославското езеро, обход на Варна, връзка около с. Приселци със съществуващото трасе на магистралата и оттам до АМ "Тракия" с връзка около с. Ветрен.

АМ "Черно море" няма да преминава през населените места и курортните комплекси, проектната разработка се обръща внимание и специално за възможностите за осъществяване на връзки между магистралата с прилежащите населени места и с изградената пътна инфраструктура, посочи Аврамова. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.