Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

София е лидер по ръст на цените на жилищата у нас в края на 2020 г.

София е лидер по ръст на цените на жилищата у нас в края на 2020 г.снимка: investor.bg

Цените на жилищата в София са нараснали с 8,6% на годишна база в края на миналата година, което превръща столицата в лидер по поскъпване на жилищните имоти сред големите градове в България. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2020 г.

През третото тримесечие на миналата година цените на жилищата в София отбелязаха същия темп на растеж от 8,6%. И през четвъртото тримесечие се запазва тенденцията старите жилища в столицата да бележат по-бърз годишен скок от новите – съответно 11,3% и 4,5%. Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата в София са нараснали с 2,1%.

Бургас се нарежда на второ място по ръст на цените на жилищата в градовете с над 120 хил. жители у нас с покачване от 5,9% на годишна база. И в морския град старите жилища поскъпват по-бързо от новите с годишен ръст от съответно 7,9% и 3,4%, докато на тримесечна база новите жилища дори поевтиняват с 0,2% спрямо ръст от 2% при старите. За едно тримесечие цените на жилищата в Бургас са нараснали с 1%.

В същото време във Варна цените намаляват с 2,3% на годишна база, отбелязвайки трето поредно тримесечие на спад. В морската столица новите жилища поевтиняват повече от старите с понижение от съответно 3,1% и 1,8%. Спрямо третото тримесечие жилищата във Варна успяват да запишат лек ръст от 0,4%, но новото строителство отново регистрира спад на цените от 1,6%, докато при старите жилища е отчетен ръст от 1,5%.

В Пловдив цените на жилищата са записали по-умерен годишен ръст от 3,2%, като и тук той се дължи на поскъпването на старите жилища с 6,3% на годишна база, докато новите бележат спад на цените от 0,6%. За едно тримесечие цените на жилищата в Пловдив са нараснали с 2,9%, което го превръща в лидер сред големите градове у нас по този показател.

В Стара Загора и Русе цените на жилищата са скочили съответно с 5,2% и 4,9% на годишна база, като и в двата града старите жилища също поскъпват по-бързо от новите. За тримесечие жилищата в Стара Загора са поскъпнали с 2,1%, въпреки че при новото строителство е регистриран спад от 1,4%. Минимален скок на тримесечна база отбелязва и Русе с 0,8%.

На национално ниво цените на жилищата са нараснали с 5,4% на годишна база, като ръстът се ускорява спрямо 4,8% през третото тримесечие. При старото строителство скокът е със 7,2%, докато новите жилища са поскъпнали с 2,3%. Спрямо третото тримесечие жилищата у нас са повишили цената си с 1,7%, а старото строителство отново поскъпва по-бързо от новото. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови