Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

София е лидер по ръст на цените на жилищата у нас в края на 2020 г.

София е лидер по ръст на цените на жилищата у нас в края на 2020 г.снимка: investor.bg

Цените на жилищата в София са нараснали с 8,6% на годишна база в края на миналата година, което превръща столицата в лидер по поскъпване на жилищните имоти сред големите градове в България. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2020 г.

През третото тримесечие на миналата година цените на жилищата в София отбелязаха същия темп на растеж от 8,6%. И през четвъртото тримесечие се запазва тенденцията старите жилища в столицата да бележат по-бърз годишен скок от новите – съответно 11,3% и 4,5%. Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата в София са нараснали с 2,1%.

Бургас се нарежда на второ място по ръст на цените на жилищата в градовете с над 120 хил. жители у нас с покачване от 5,9% на годишна база. И в морския град старите жилища поскъпват по-бързо от новите с годишен ръст от съответно 7,9% и 3,4%, докато на тримесечна база новите жилища дори поевтиняват с 0,2% спрямо ръст от 2% при старите. За едно тримесечие цените на жилищата в Бургас са нараснали с 1%.

В същото време във Варна цените намаляват с 2,3% на годишна база, отбелязвайки трето поредно тримесечие на спад. В морската столица новите жилища поевтиняват повече от старите с понижение от съответно 3,1% и 1,8%. Спрямо третото тримесечие жилищата във Варна успяват да запишат лек ръст от 0,4%, но новото строителство отново регистрира спад на цените от 1,6%, докато при старите жилища е отчетен ръст от 1,5%.

В Пловдив цените на жилищата са записали по-умерен годишен ръст от 3,2%, като и тук той се дължи на поскъпването на старите жилища с 6,3% на годишна база, докато новите бележат спад на цените от 0,6%. За едно тримесечие цените на жилищата в Пловдив са нараснали с 2,9%, което го превръща в лидер сред големите градове у нас по този показател.

В Стара Загора и Русе цените на жилищата са скочили съответно с 5,2% и 4,9% на годишна база, като и в двата града старите жилища също поскъпват по-бързо от новите. За тримесечие жилищата в Стара Загора са поскъпнали с 2,1%, въпреки че при новото строителство е регистриран спад от 1,4%. Минимален скок на тримесечна база отбелязва и Русе с 0,8%.

На национално ниво цените на жилищата са нараснали с 5,4% на годишна база, като ръстът се ускорява спрямо 4,8% през третото тримесечие. При старото строителство скокът е със 7,2%, докато новите жилища са поскъпнали с 2,3%. Спрямо третото тримесечие жилищата у нас са повишили цената си с 1,7%, а старото строителство отново поскъпва по-бързо от новото. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники