Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Руснаците бягат от морето, българи заемат мястото им

Руснаците бягат от морето, българи заемат мястото имснимка: dnes.bg

Масова разпродажба на имотите си по Южното Черноморие са обявили руснаците. От началото на годината досега по всички морски градчета и ваканционни селища се разпродават апартаменти и къщи, но купувачите са малко.

В Поморие, където има цял квартал с руснаци, известен като “Малката Москва”, сградите са заключени с висящи табели FOR SALE. Според брокери през последната година и половина в тях не е стъпвал никой.

Една от причините е коронавирусът, който задържа много руснаци в родината им, но също и девалвацията на рублата. Това се отразява при погасяването на кредитите, които са в евро.

Други пък, които са разчитали на тях, за да печелят, отдавайки ги под наем за лятото, бяха неприятно изненадани миналото лято от пандемията.

Освен това много руснаци вече предпочитат Турция като лятна дестинация, което се превърна в трайна тенденция през последните 5 години.

Все по-често българи купуват морските имоти на руснаци, след като те започнаха да се оттеглят от страната ни, коментират брокери на недвижими имоти. Едно от местата, където тази тенденция била най-осезаема, е Поморие, тъй като там освен море и плажове има възможност и за СПА на открито. Много българи предпочитали да си купят ваканционен имот именно там, за да се възползват от лечебната кал и луга на Поморийското солено езеро.

Около 5000 имота в курортното градче официално се водят собственост на граждани от Руската федерация, установи репортерска проверка. Преди години имаше толкова много руснаци в града, че местни започнаха да наричат “Малката Москва” квартала с руските апартаменти.

Днес обаче там почти не се чува руска реч. Показателно за оттеглянето на руснаците от морето са празните самолети, пристигащи от Москва и запълнени в обратна посока.

Постоянно живеещите при нас руснаци останаха малко. Преди жените си имаха собствен клуб, събираха се, но отливът започна да се усеща от по-миналата година, казва кметът на Поморие Иван Алексиев

Близо 50 000 имота на руснаци са регистрирани в община Несебър. Става дума предимно за ваканционни апартаменти в хотелски комплекси, които обичайно се ползват по време на активния летен сезон. От началото на пандемията през 2020 г. обаче имотите стоят заключени и с неплатени данъци, не могат да се правят и належащи ремонти, казват представители на фирми, които менажират имоти на чужденци. Около 3000 са руснаците, които живеят целогодишно в община Несебър. Имат си своя общност, организират различни събития, казва кметът Николай Димитров.

За разлика от малките градчета обаче руснаците не бързат да продават апартаментите си в Бургас

За тях имотът в големия град е дългосрочна инвестиция заради възможноситте за бизнес и работа, както и добрите комуникации. За разлика от Бургас обаче се забелязва опразването на къщи в близките села Димчево и Маринка, които допреди две години се радваха на голям интерес от руснаците.

При повечето сделки с имоти българите са на сметка, тъй като ги купуват с 10 до 20 процента по-евтино, отколкото са ги взели руснаците, тъй като те панически бързат да се отърват от тях.

Много от имотите си са разпродали и западняците. Англичаните, които бяха влюбени в малките селски къщи в Странджа и апартаментите по морето, почти са се изнесли. На тяхно място са се настанили богати българи, които са ги превърнали в семейни вили или ловни бази.

При англичаните изтеглянето не е заради коронавируса, а заради Брекзит. Затова пък ирландците не бързат да напускат Южното Черноморие и предпочитат да купуват апартаменти в затворени комплекси в Поморие и Несебър.

Освен българи сделки за покупки на имоти по морето сега се правят и от граждани на Германия, Нидерландия и Белгия, но те са малко и са заради смесени бракове. Учудващо, но има покупки на жилища и от французи и италианци, които обаче са единични случаи.

Въпреки по-слабия интерес обаче цените не са спаднали, а се задържат на нивата от предпандемичната 2019 г.

По неофициални данни пазарът на ваканционни имоти по морето се е свил през последните две години с 40 процента. Най-предпочитани за инвестиция в имот си остават Бургас, Несебър, Созопол и Поморие.

Брокери прогнозират, че интересът към покупки на жилища по Южното Черноморие ще се засили преди влизането ни в еврозоната, тъй като много българи ще искат да вложат парите си в недвижим имот поради страх от обезценяване и скок на цените. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники