Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Справочник за аптеките в България работи от днес в интернет

Справочник за аптеките в България работи от днес в интернет

Първата онлайн платформа за търсене на аптеки беше представена днес от Българския фармацевтичен съюз. Справочникът обединява информация от регистрите на здравното министерство, касата и останалите здравни служби и с няколко клика показва по региони и населени места къде е най-близката денонощна аптека, или пък такава, която работи с НЗОК, или предлага приготвяне на лекарства.

Освен точното място на аптеката, сайтът Маптека.бг показва и имената на собственика и управителя, телефоните за контакт и какви лекарства се предлагат вътре в няколко обобщени категории - например за редки болести, онкологични терапии, или инсулин и тест ленти за диабетици.

"Целта на създаването на тази платформа са българските граждани. Те да бъдат максимално информирани, да могат, където и да се намират на територията на страната, да намерят най-близката аптека.", коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, цитиран от БНР, при представянето на платформата днес.

Според представителите на съюза справочникът, който са изготвили, може да послужи на министерството на здравеопазването за изготвянето на Национална карта на аптеките, каквато ведомството обеща да направи. И от готовата карта обаче проличават някои тревожни тенденции, например че има цели региони без аптека или дрогерия, както и че на малко места се предлагат специфични медикаменти и консумативи, което затруднява достъпа на нуждаещите се от тях.

"От пет до 8 минути всеки европейски гражданин намира аптека, която да го обслужи, а в България има населени места без нито една аптека", подчерта Гетов. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники