Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Mинистър Даниел Митов подписа Протокол за присъединяването на Черна гора към НАТО

Даниел МитовДаниел Митов

Срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО бе открита днес с официална церемония по подписването на Протокол за присъединяването на Черна Гора към НАТО. От името на Република България в Щабквартирата в Брюксел протоколът бе подписан от министър Даниел Митов.
 
Събитието потвърждава значението на политиката на разширяване на Алианса и дава ясен знак към страните кандидати за членство, че вратата на НАТО остава отворена. „С присъединяването на Черна Гора към НАТО се осъществява една от дългосрочните външнополитически цели на България, което допринася за укрепването на стабилността и сигурността в Западните Балкани. България последователно и твърдо подкрепяше страната в процеса на евроатлантическата й интеграция. Ние ще продължим да подкрепяме и другите страни от региона, стремящи се да станат част от евроатлантическата общност и да споделят нейните ценности“, коментира по-късно министър Даниел Митов.
 
С подписването на Протокола Черна гора прави решаваща крачка напред по пътя си към пълноправно членство в Алианса и получава статут на официално поканена страна за членство, което ще й позволи да участва в работата на организацията като наблюдател. Предстои ратифициране на Протокола от парламентите на страните-членки на Алианса, след което страната ще стане 29-ият член на организацията.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники