Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В София се проведе първата Кръгла маса, посветена на културно-историческото наследство на Волжка България

В София се проведе първата Кръгла маса, посветена на културно-историческото наследство на Волжка България

Днес в София се проведе първата Кръгла маса, посветена на културно-историческото наследство на Волжка България. За пръв път от 1878 г. насам българската държава показа, че се интересува от съдбата на нашите сънародници край Волга, заяви по време на откриването доц. д-р Татяна Ярулина.

Гости на събитието, което бе част от втория пътуващ Международен Турист-филм-фест бяха известни интелектуални от Долнодунавска България, Волжка България и Унгария. По време на приветственото си слово доц. Ярулина благодари на всички държавни представители, които са направили необходимото да се осъществи подобен научен форум и изказа надежда тази инициатива да продължи и за в бъдеще.

Участниците и гостите на събитието бяха поздравени от народните представители Валери Симеонов и доц. д-р Милен Михов от Патриотичния фронт, които заявиха, че за тях е чест да помогнат за укрепване на връзките между българите от Долни Дунав и Волжка България и изказаха убеденост, че днешният форум поставя началото на една общобългарска история.

От своя страна участниците в конференцията припомниха за нелеката съдба на волжките българи през вековете. Специално внимание бе обърнато на изясняването на термина "татари". Стана ясно, че този "етноним" е бил изкуствено и насилствено привнесен на територията на днешен Татарстан още преди седем века от дядото на Иван Грозни - Иван III. Близо 700 години нашите сънародници във Волжка България не са имали право официално да декларират народността си. "Хората бяха зомбирани. Вие сте наследници на Чингиз хан, вие сте типични монголи", казвали на сънародниците ни властите в СССР.

Забраната да се наричат българи пада едва по време на Перестройката, когато сънародниците ни край Волга получават пълна свобода да се самоопределят, припомни журналистът Тадир Булгари. Той добави, че през последните 25 години в цялата област се наблюдава истинско възраждане на всички български традиции, сред които е и празникът Сабантуй, в чест на който се провежда и настоящият форум. / Kmeta.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники