Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: България и Румъния показаха, че се справят по-добре от много шенгенски държави

Борисов: България и Румъния показаха, че се справят по-добре от много шенгенски държави

България и Румъния показаха, че се справят по-добре от много шенгенски държави. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов проведе среща с министър-председателя на Румъния Дачиан Чолош. По време на разговора присъстваха и външните министри на двете страни.

Във връзка с приемането на двете страни в Шенген Борисов заяви, че се надява тази несправедливост към България и Румъния скоро да отпадне. „На практика и двете държави показаха, че се справят във всички случаи не по-зле, дори по-добре от много шенгенски държави”, категоричен бе премиерът.

Борисов коментира и общата позиция, която България и Румъния изграждат по отношение на канадските визи и поясни, че и България е за това те да паднат и да има споразумение.

„Разбира със САЩ и Канада сме в прекрасни отношения, но в същото време твърдо сме решени да защитим интересите и на българския и на румънския народ, гражданите им да пътуват без визи. Подготвяме съвместно писмо, поканили сме техни министри да дойдат, да ги запознаем с нашите шенгенски системи - и България, и Румъния. В това отношение имаме пълно единомислие. Надявам се накрая всички да се поздравим със свободно пътуване - канадци, българи и румънци”, посочи Борисов.

Относно съвместния с Румъния интерконектор за газ той благодари на колегата си Дачиан Чолош. „Тъй като знаете години наред имаше многократно спънки, не знам защо, как и от кой, не е и важно. Преди два дни в Букурещ подписахме договора за интерконектора с Румъния. Срокът е до два и половина, три месеца да бъде готов за експлоатация. Поехме ангажимент и двамата наблюдаваме този процес”, подчерта Борисов.

От друга страна той коментира, че като членки на НАТО България и Румъния могат да провеждат и съвместни учения на територията на Черно море и да направят така, че военните на двете страни да имат максимално сближени, тактически и подобни военни учения. „В тази посока мисля, че сме добре. Продължаваме срещите, които провеждахме преди с предшественика на Дачиан Чолош - колегата му Вучич”, каза още премиерът и добави, че е възможно август или септември в България да се проведе съвместно заседание на правителствата на двете държави.

„Има много други европейски, НАТО-вски теми, за региона, за проблемите, които имаме, но мисля, че с приятелска Румъния имаме много честни, дълги и близки отношения”, убеден е Бойко Борисов. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники