Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Клуб „Милениум” амбицира емигранти да помагат на родината

Клуб „Милениум” амбицира емигранти да помагат на родинатаснимка: bnr.bg

Скорошна статистика сочи, че близо 3 милиона българи живеят извън пределите на България. Емиграцията се превръща във все по-голям проблем. Много от напусналите страната българи виждат своята реализация единствено зад граница. Немалко остават с излъгани надежди, но има и добри примери. Макар да живеят в чужбина, те са активни и имат желание да помогнат страната ни да осигурява по-добри и достойни условия за живот на своите граждани. Ще ви срещнем с Румен Чолаков, успешен адвокат, завършил право и история в Кеймбридж. Той е председател на новоучредения клуб „Милениум”, обединяващ успели млади българи от цяла Европа. Нека чуем какво го мотивира да започне тази инициатива:

От 9 години живея във Великобритания и въпреки това голяма част от ежедневието ми минава в общуване с българи, разговори със семейството ми, четене на български медии. Много ми се иска, когато един българин заминава за чужбина, той да го прави от желанието да живее в друга държава, а не по принуда, че единствено там може да намери реализация. Аз имам късмета да познавам приятели, които са много дейни във Великобритания. Тръгнахме с идеята и желанието да работим за България и по някакъв начин да помогнем на страната, без непременно ние да сме там. Броят на българите в чужбина е изключително голям и може би не всички от тях ще се върнат отново в България, но смятам, че много от тях биха отделили време да допринесат с каквото могат за родината ни.

Според Румен, основната причина българите да емигрират не е толкова желанието за висока заплата, колкото отчаянието, че престъпността у нас е навсякъде и остава безнаказана. Показните акции, последвани от шумни процеси не изчистват имиджа на съдебната система, нито пък връщат доверието на гражданите в нея. Доверието в институциите се гради с години, а 25 от тях са вече история. 25 години днешните емигранти чакаха и искаха да бъдат промяната отвътре, но се сблъскаха с анархията и апатията, която цари у нас. Осъзнаха, че не могат да победят системата. Затова бяха принудени да продължат живота си навън. Далеч от дом и семейство, далеч от приятели и познати места.

Въпреки че са в чужбина, младите хора от „Милениум” пазят България в сърцето и ежедневието си и искат да са от полза за българския бизнес и управлението на страната. Стремежът им е клубът да обедини българите в чужбина, за да могат да действат заедно в защита на важни за страната ни каузи.

Макар и новосъздадени, техните цели и амбиции са впечатляващи. Ето част от тях:

На този етап сме предвидили няколко инициативи. На 22 юни в българското посолство в Лондон ще направим една голяма дискусия на тема Членството на Великобритания в Европейския съюз и по какъв начин това ще се отрази на ЕС и на българите, които живеят във Великобритания. Надявам се, че това ще е от полза преди референдума. Ние няма какво да направим по отношение на резултата, но все пак можем да осигурим информация. Втората инициатива, по която работим е нашият уебсайт, който ще пуснем в началото на юли. Той ще бъде една база данни за всичките ни членове и ще бъде като ресурс, който ние ще предоставим на българския бизнес и държавна администрация, а и на медиите за контакти с българите в чужбина, за да видим дали някои от тях не биха намерили своята реализация обратно в България. Друга наша инициатива, която ще проведем през есента е дали под формата на лекции или презентации, да се свържем с няколко български университета. Ще ги запознаем с нашия опит, с онова, което ние сме преживели в чужбина. Също така се надяваме, че в процеса на работата ни, ще можем да се свържем със спонсори и да учредим стипендии „Милениум”. Виждал съм много примери в западни държави, където дадена компания или дори правителството дава стипендия на някои от техните граждани да следват в престижни университети в чужбина или по специалност, която за тях е важна. В замяна на това, те трябва да се върнат в съответната компания или държава и да работят за период от 3 до 5 години за компанията или в държавната администрация. Смятам, че това е един чудесен пример, който трябва много повече да се развива в България.

Проблемът с признаването на дипломите на български студенти, завършили в чужбина също е тема, по която в „Милениум” работят активно. Надяват се, че след проведените срещи в Министерството на образованието, ще се работи за улесняване на процедурата по легализация на тези документи. Клубът изрази своята позиция и по темата с ограничението на българите да гласуват в чужбина. Според тях, ограничаването на правото на глас създава предпоставки за издигане на бариера между българите у нас и зад граница и призовават да не се делим на патриоти и родоотстъпници, защото това води само негативи със себе си. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.