Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Парламентът даде зелена светлина за покупката на нови самолети и кораби за армията

Парламентът даде зелена светлина за покупката на нови самолети и кораби за армиятаснимка: dnevnik.bg

Народното събрание одобри с голяма мнозинство започването на преговори за покупката на една ескадрила бойни самолети и два многоцелеви кораба. Модернизацията на авиацията беше одобрена от 123 от 156 депутати, а "за" покупката на новото въоръжение на флота бяха 111 от 143-ма народни представители.

Тръгването на процедурите за превъоръжаване на армията беше подкрепено от всички присъстващи депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт. От БСП бяха против, но бившият военен министър Ангел Найденов подкрепи проектите. Всички народни представители от "Атака" бяха против.

При дебатите, Владимир Тошев от ГЕРБ уточни, че сега парламентът одобрява проектите по принцип. Тепърва предстоят търсенето на нужните средства, преговори с потенциални доставчици и подписване на конкретните договори, който също ще трябва да се гласуват от Народното събрание. Тошев каза още, че вече е имало разговори с финансовия министър и плановете за финансирането на проектите са съгласувани "във времето и в бъдещето" с Владислав Горанов.

Предварителните разчети сочат, че ще са нужни около 1.5 млрд. лева за покупката на нови самолети и 800 милиона лева за корабите. Парите ще се осигурят чрез гарантирани от държавата заеми. Те ще се връщат разсрочено, като очакванията годишно да се погасяват между 500 и 600 милиона лева. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники