Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

БАН удостои проф. д.ф.н. Людмила Вербицкая със званието „Доктор хонорис кауза“

БАН удостои проф. д.ф.н. Людмила Вербицкая със званието „Доктор хонорис кауза“

Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров връчи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. д.ф.н. Людмила Вербицкая, президент на Санктпетербургския държавен университет на 3 юни 2016 г. в Големия салон на БАН. Званието се присъжда за нейната многообразна дейност на активен научен и културен деец със съществен принос за развитието на научния и културен диалог между учените от двете страни.

С тържествено слово акад. Воденичаров представи пред аудиторията проф. Вербицкая и нейните научни постижения и в заключение каза:“ Считам, че удостояването на президента на Санктпетербургския държавен университет с почетно звание „Доктор хонорис кауза“ на Българската академия на науките е чест за академичната ни общност.“

Проф. Вербицкая сподели, че има моменти, когато дори за филолога е трудно да говори и благодари за голямата награда. „Да съм почетен член на БАН за мен е огромна чест, защото от години обичам България, удивителния ви народ, българските русисти, които правят много, за да живее руският език в България". В лекцията си на тема „Руският език в съвременна Русия“ тя подчерта, че всяка интелектуална дейност е свързана с езика и няма образование без наука и наука без образование. Езикът е не просто система от знаци, а инструмент за организиране живота на обществото и отделния човек. Той изразява душевността на народа и е огледало на сегашното му състояние.“

На церемонията присъстваха съветникът по въпросите на културата, науката и образованието към посолството на Руската федерация Кирил Ринза, зам-. министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, заместник-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов, акад. Благовест Сендов – председател на БАН  (1988-1991), акад. Никола Съботинов – председател на БАН (2008-2012), академици, член-кореспонденти, учени от институтите на БАН, представители на руската общност в България и на обществени и неправителствени организации.

Проф. Людмила Вербицкая е президент на Руската академия по образование, на Санктпетербургския държавен университет, на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература, на руското дружество на преподавателите по руски език и литература, председател на Настоятелството на Фонд „Руский мир“, вицепрезидент на Комитета по образование при държавния глава на Руската федерация. Тя е почетен доктор на редица руски и чуждестранни университети и научни институции. Носител е на много руски и чуждестранни награди и отличия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники