Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Държави от ЦИЕ търсят общ път за понижаване на цените на лекарствата

Държави от ЦИЕ търсят общ път за понижаване на цените на лекарстватаснимка: investor.bg

Държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) искат да договарят заедно лекарства, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов след среща между министри и представители на 11 държави, от които 9 са членки на ЕС.

Целта на срещата е да се обмислят начините за възможно договаряне на по-добри условия и по-ниски цени на иновативни терапии в областта на онкологията, на редките болести, вероятно и ваксини, обясниха министрите.

Презумпцията е, че малките държави, взети поотделно, са малки пазари, но общо договаряне с мощните фармацевтични корпорации, би намалило цените на лекарствата.

„Искаме да очертаем параметрите на надграждащ инструмент, с който да намерим общо решение и проект на споразумение”, добави Москов, цитиран от БТА.

Нарастването на разходите за лекарства спрямо нарастването на БВП на нашите държави е несъпоставимо, допълни Москов. Трябва да се противопоставим на това с общи усилия, каза още здравният министър и посочи, че държавите, обединили се около идеята, имат 100 милиона души население.

Следващата среща ще бъде през юли в Румъния, на която ще се обсъдят следващите стъпки.

Министерството на здравеопазването беше домакин на „Работна среща на министрите на здравеопазването от Централна и Източна Европа по въпросите на нарастващите предизвикателства в областта на лекарствената политика“.

Коментирани са теми за подобряването и улесняването на достъпа на пациентите до ефективно лекарствено лечение при отчитане на актуалните постижения на медицинската наука и осигуряване на предвидимост и устойчивост на публичните финанси. Разговорите са посветени на целта за сближаване на лекарствените  политики и обединяване на усилията на представените страни за общи действия в тази област. / investor.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.