Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Историци настояват в учебната програма да влязат 26 факта за тоталитарния режим

Историци настояват в учебната програма да влязат 26 факта за тоталитарния режимснимка: dnevnik.bg

Историци, политици и общественици настояват за разширено изучаване на тоталитарния режим в българските училища, за да се създаде у младите хора критично отношение към случилото се през периода от 1944 до 1989 г. в страната. Без да има обективно знание за най-новата история на България, не може да се мисли за образовано и граждански активно ново поколение. Около тази позиция се обединяват участниците в дискусията "Знание и ценности", която тече в момента в Дома на Европа. Целта е да се набележат основни факти и процеси от тоталитарния режим у нас, които трябва се изучават в часовете по история.

От фондация "Истина и памет", които са организатори на събитието, вече са внесли в образователното министерство списък с 26 факта и събития, които трябва да бъдат преподавани в училище. Сред тях са превратът на 9 септември 1944 г.; масовите убийства и процесите на "народния съд"; ликвидирането на опозиционните партии; сливането на БКП и държавата; трите фалита на Народна Република България; тоталната цензура върху всякакви изяви; социалното инженерство на нацията чрез образование; превръщането на цялата икономика в икономика на дефицита; закрепостяването на населението чрез т.нар. "жителство"; забраната за пътуване в чужбина; незаконното прочистване на досиетата на тоталитарните комунистически служби.

В списъка влизат още "чистките" в администрацията и църквите; системата от наказателни лагери; репресивният апарат на БКП; отнемането на частната собственост; принудителната колективизация на земята и създаването на ТКЗС; изнасянето на златния резерв; асимилационната политика към мюсюлманските малцинства; контролът над свободното време, както и екологичното престъпление срещу нацията след аварията в Чернобил.

Според доц. Лъчезар Стоянов от Нов български университет един от проблемите е, че в часовете по история не се изучава идеологията на комунизма. Като участник в изработването на новите проекти за учебни програми той направи сравнение между материала по българска история в 7 и в 10 клас, от което се разбра, че няма надграждане на знанията.

Друг проблем, който доц. Стоянов открои, е подмяната на факти - например в обществото масово се смятало, че с терминът "култ към личността" се описва култа към комунистическия диктатор, а всъщност той описвал "извращението на комунизма по времето на Сталин".

"Ако имахме адекватно знание за комунизма, обществото щеше да е различно", заяви проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България. Според нея при такова невежество последните 26 години изглеждат пропилени. По думите й върви фалшификация на най-новата ни история, която трябва да бъде спряна. Проф. Келбечева разви идеята за образователни филми за комунизма, тъй като в момента от 8 страници урок учениците четяли само първата.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев заяви, че една от най-големите манипулации у нас е за социалистическото производство. По думите му хората обаче трябва да знаят, че това "състояние на страната, в което сме най-бедните в ЕС, не е паднало от Марс", а е последствие на миналото ни. По думите му е притеснително, че днес 56% от хората одобрявали Тодор Живков. На дискусията присъстваха и депутатите от ГЕРБ Георг Георгиев и Методи Андреев и от Реформаторския блок Борис Станимиров. Просветният министър Меглена Кунева, която също е била поканена, не дойде на събитието. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.