Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Плевнелиев: Румъния е сред първите ни 3 най-важни външно-търговски партньори

Клаус Йоханнис и Росен ПлевнелиевКлаус Йоханнис и Росен Плевнелиев

България и Румъния днес са пример за приятелство и партньорство и дават пример на останалите страни в региона. Историята ни свързва и ни сплотява, но няма да забравим хилядите румънски войници, които загинаха за Освобождението на България по време на Руско-турската война. Винаги ще сме благодарни, че Румъния даде подслон и подкрепа на плеяда български революционери и будители. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на брифинг с румънския му колега Клаус Йоханис, предаде репортер на БГНЕС.

Плевнелиев добави, че политическият диалог и икономическите връзки се развиват интензивно на основата на споделените европейски евроатлантически ценности и интерес.

За 2015 г. цифрите са рекордни – достигнахме 3,7 млрд. евро в двустранната търговия с Румъния. Рекорден е броят на компаниите, които работят – в България имаме над 1600 румънски компании. В Румъния има над 1900 български компании, които работят успешно. Интересна е тенденцията и с туристическия обмен – за 2015 г. за първи път румънските туристи вече са първи в класацията. Имаме почти 1 млн. румънски туристи, веднага след това са Гърция, Германия и др. държави. Българските туристи в Румъния надхвърлят вече 330 000, заяви Плевнелиев.

Той отбеляза и че общ приоритет с Румъния са газовите мрежи, който днес е бил препотвърден. Реализацията на Южния газов коридор, на междусистемните връзки със съседни страни са стратегически приоритет и за България, и за Румъния.

От своя страна гостът добави, че п резидентите се дискутирали и проекта България-Румъния-Унгария-Австрия.

Спирайки се на регионалната сигурност, президентът Росен Плевнелиев каза: България не само на думи, но и на дела ще подкрепи всяко усилие за подобряване на сигурността в региона. Това е наш стратегически интерес. България ще подкрепи създаването на щабна структура и многонационална бригада на НАТО в Румъния. България ще участва с до 400 военни за подготовка и учения на ротационен принцип. Но не само това, нашите румънските приятели инициираха и нова инициатива, която подкрепяме и наричаме регионална черноморска морска инициатива. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.