Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Искам в Черно море да виждам мир и любов

Плевнелиев, Ненчев, Борисовснимка: dnevnik.bgПлевнелиев, Ненчев, Борисов

"Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи - мир и любов".

Това каза премиерът Бойко Борисов по повод отказа на България да се включи в обща флотилия на НАТО в Черно море, заявен пред президента на Румъния Клаус Йоханис вчера и допълни, че не иска по курортите да се разхождат военни фрегати напред и назад.

Той коментира още, че Румъния може да прави обучения в Черно море всеки ден. "На всеки кораб ще се качиме, ще махаме със знамена, но само България и Румъния", допълни премиерът. Другото за него обаче е отиване към вонен конфликт.

България няма да участва във флотилия в Черно море, насочена срещу когото и да е. Това се разбра след съвместна среща на президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев.

Тримата се събраха извънредно, за да се информират взаимно кой какви позиции е отстоявал при разговорите си с румънския президент Клаус Йоханес в сряда (15 юни). По думите на Плевнелиев румънският му колега е говорил за регионална инициатива в рамките на НАТО, която на първо време да включва съвместни морски учения, но без яснота как ще продължи.

"Всяка една инициатива, независимо дали е регионална или обща, ще бъде в рамките на НАТО", заяви Плевнелиев. Държавният глава на няколко пъти подчерта, че управляващите изпълняват само това, което е заложено в приетата Програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г. и в това, което е договорено на ниво НАТО. "Става въпрос за учение, за координация, за съвместен принцип. Къде тук е сензацията", попита той и призова да се спрат "спекулациите, че ще се правят флотилии и флотове срещу някого".

"Тема за охрана с кораби по Черно море може да възникне само при мощна бежанска вълна. Искрено се надявам, че с нашите сили ще успяваме да се справяме", каза министър-председателят Бойко Борисов. Той допълни, че "винаги съм казвал, че ние сме миролюбива страна" и че иска да вижда в Черно море платноходки, яхти и туристи. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники