Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Митов и Лавров ще обсъдят енергийните въпроси в Сочи

Даниел Митов и Бойко Борисовснимка: news.bgДаниел Митов и Бойко Борисов

Българският външен министър Даниел Митов ще се срещне със своя колега Сергей Лавров на 1 и 2 юли в Сочи, за да обсъдят енергийните проекти. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

„На 1-2 юли в Сочи министър Митов ще се срещне с руския външен министър Лавров, за да обсъдят съвместните енергийни проекти“, каза Борисов.

Па-рано министърът на енергетиката на Русия Александър Нова съобщи, че Москва е готова да построи газопровода „Южен поток“, ако Европа гарантира, че има необходимост от него. “Нашата позиция е проста, тя беше заявена и преди това, ако България и Европейската комисия официално проявят заинтересованост и гарантират, че ще има търсене за построяването на тръбопровода и създаването на такава капиталоемка инфраструктура, от която има нужда, ние сме готови да обезпечим строителството и доставката на необходимото количество газ“, посочи той вчера.

Русия и България съвместно осъществяваха три големи енергийни проекта - петролопроводът Бургас-Александруполис, газопроводът "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Всичките тези три проекта днес са временно или окончателно прекратени.

По-миналата седмица стана ясно, че "Атомстройекспорт" е осъдил българската НЕК за почти 600 милиона евро за спирането на проекта за втора атомна централа в Белене. Страната ни в момента се опитва да намери начин да договори възможно най-добрите условия за намирането на решение на този казус.

По-рано днес при срещата си с председателя на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов е поставил въпроса за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт” във връзка с АЕЦ „Белене”. Борисов също така е изтъкнал неопределеността около проекта „Южен поток”. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники