Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Митов и Ненчев обясниха на депутатите колко голяма е опасността от Русия в Черно море

Николай Ненмев и Даниел Митовснимка: news.bgНиколай Ненмев и Даниел Митов

„Русия продължава да води политика с конфронтационен характер. Това заедно със засиления модернизиран военен потенциал на Руската федерация и нейната готовност да използва сила представлява основно предизвикателство за НАТО със сериозни политически и военни последствия, изискващи адекватен отговор от страна на Алианса”.

Това заяви външният министър Даниел Митов по време на изслушване в две комисии в НС - по външна политика и отбрана.

Кризата между Русия и Украйна продължава да генерира заплахи не само за черноморския регион, но като цяло и в глобален аспект, смята външният ни министър. Според него действията на Русия в Украйна, подписването на договори със сепаратистките държави Южна Осетия и Абхазия, както и ситуацията в Молдова, представлявали предпоставки за последващи сериозни промени във военнополитическия баланс в Черноморско-каспийския регион в полза на Руската федерация.

Значението на Черно море се дължи не само на това, че се явява географско сечение на кризи и конфликти, идващи от източното и южното стратегическо сечение, посочи първият ни дипломат. Регионалният баланс в Черно море бил сериозен нарушен. Преди конфликта в Украйна имало редица инициативи за сигурност. Тези инициативи били замразени заради агресивната руска политика, както се изрази Митов.

Действията на НАТО в Черно море за нас били изцяло дефанзивни и пропорционални. Страната ни винаги подкрепяла засиленото присъствие на НАТО в Черно море. Това щяло да има положителен ефект за националната сигурност на страната ни.

Алиансът трябвало да поддържа възпираща политика и на конструктивен диалог с Русия. Русия не може да бъде игнорирана като глобална сила, смята Даниел Митов. Заедно трябвало да се справим с регионалните и глобални проблеми.

Военният министър Николай Ненчев на свой ред подчерта, че основни проблеми в Черноморския регион миналата година били предизвикани от екскалацията на руско-турските отношения, кризата в Украйна, санкциите, наложени на Руската федерация. Той акцентира на новите заплахи като кибератаките, новите форми на хибридни военни действия, силните мигрантски вълни./ News.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники