Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Росен Плевнелиев препотвърди ясната, категорична и принципна подкрепа на България за европейското бъдеще на Украйна

Петр Порошенко и Росен Плевнелиевснимка: bgnes.comПетр Порошенко и Росен Плевнелиев

Ясната, категорична и принципна подкрепа на България за европейското бъдеще на Украйна препотвърди държавният глава Росен Плевнелиев по време на разговора си с президента на страната Петро Порошенко, който е на еднодневно официално посещение в България. Визитата е първа на украински президент от 15 години насам. България приветства процеса на реформи в ключови сфери на обществено-политическия живот на Украйна, включително провеждането на конституционна реформа, както и усилията в областта на борбата с корупцията, с които украинският президент запозна българския държавен глава.

България последователно и твърдо подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и международните усилия за разрешаването на кризата в Източна Украйна с мирни, дипломатически средства, заяви президентът Росен Плевнелиев  на съвместната си пресконференция с президента на Украйна.

„България не признава резултатите от референдумите, организирани от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск. Необходимостта от пълното изпълнение на ангажиментите на всички страни в конфликта по Минските договорености остава без алтернатива. Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконната окупация и анексирането на Крим от Руската федерация. Много пъти съм го казвал: за нас Крим е Украйна и Украйна е Европа “, категоричен беше държавният глава.

Въпроси на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, на регионалната и международната сигурност, както и от европейския дневен ред бяха акцент по време на разговорите на президента Росен Плевнелиев с украинския президент Петро Порошенко. През 2016 г. се навършват и 25 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Украйна.

„Украйна заема важна част в приоритетите на външната ни политика. Приветствахме споразумението за асоцииране с Украйна и бяхме една от първите страни, които го ратифицираха. Влизането в сила на задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия от 1 януари 2016 г. е друга важна стъпка по пътя към постигане на по-тесни връзки на Украйна с Европейския съюз. Надяваме се, че скоро украинските граждани ще пътуват безвизово до всички държави членки на ЕС“, каза президентът Росен Плевнелиев след официалните разговори на двете делегации.

„Днес повече от 300 000 българи наричат Украйна свой дом. Благодаря на украинското правителство за уважението и за доброто отношение към българската общност. Ние сме близки приятели и надеждни партньори на всички равнища“, заяви президентът Плевнелиев.

В сферата на сигурността президентите Росен Плевнелиев и Петро Порошенко споделиха позицията, че кризата в Украйна продължава да генерира заплахи не само за Черноморския регион, но и в глобален аспект. България оценява значението на Украйна като важен партньор на НАТО, както и засиления диалог в рамките на Комисията НАТО-Украйна.

„Най-доброто възможно противодействие на агресията е приятелството, върховенството на закона. Най-добрият отговор е в сътрудничеството, в дипломацията, в протегнатата ръка и подкрепата ни за Украйна не е само подкрепа за една приятелска държава. Това е подкрепа за принципите, които изповядваме – за върховенството на закона и за правото на нациите сами да определят своето бъдеще“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Президентът Петро Порошенко изрази благодарност за „твърдата и принципна“ позиция на България в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. „Вашите позиции на непризнаването на анексирането на Крим и осъждането на агресията в Източна Украйна са много важни за нас“, заяви украинският президент. Петро Порошенко изтъкна и българския принос в специалната мониторингова мисия на ОССЕ, която играе важна роля за гарантиране на мира в кризисния регион.

Петро Порошенко изрази благодарност за българската подкрепа за облекчаване на визовия режим на ЕС за украинските граждани.

Партньорството между България и Украйна е специално и помощта на България, в т.ч. по линия на Доверителния фонд за долекуване и рехабилитация на украински военнослужещи, е още едно доказателство за партньорството и дружбата, които много високо ценим, заяви още президентът Петро Порошенко.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники