Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бойко Борисов за АЕЦ „Белене”: Аз съм тръгнал да спасявам парите

Бойко Борисов и Хасан РоуханиБойко Борисов и Хасан Роухани

Факт е, че на всички нива се даде съгласие да се работи по проекта за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене”. Подчертавам – заедно с руската страна. Това каза пред журналисти в Техеран премиерът Бойко Борисов.

Днес той проведе срещи с президента на Иран Хасан Роухани и с първия вицепрезидент Есхаг Джахангири.

Утре нашите и техните министри, президентът Роухани даде ясни указания, ще го разгледат подробно и ако е изгоден и представлява интерес, ще проведем нова политическа среща – разбира се, след разговори и с министър Александър Новак в Русия, за да излезем от тази криза, която се заплете 2006 г., когато нашите държавници подписаха нещо без да знаят какво ще се случи, каза още премиерът Борисов по темата.

За мен е важно парите от санкцията, наложена на България за АЕЦ „Белене” да бъдат спасени. Това са живи пари, 167 хиляди евро трябва да преведем и днес, може и сами да сметнете за какви средства на ден става въпрос. Когато има готовност, ще запозная парламента и ще търсим решение, обърна се Борисов към българските журналисти.

Иран искат да работят добре с България. Тя е портата им към Европа. Исторически сме добре свързани, нямаме проблеми, които да решаваме и това е изключително изгодно нас и за тях и те го показаха с отношението си, продължи Борисов.

Българският премиер коментира още, че с президента Роухани и в продължение на днешните разговори са набелязали няколко по-конкретни теми, които могат да се реализират като пилотни.

Решихме да направим тестово банково плащане между България и Иран и Иран и България, да се тестват операциите, това е голям проблем за бизнеса в Иран и би могло да бъде добра отправна точка извършването му от България. Разбрахме се също да тестваме жп линиите и цистерните с петрол, надявам се с бизнес делегациите да поговорят в тази посока утре, каза още Борисов. / БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники