Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бойко Борисов: Нищо добро не се задава в света

Бойко Борисовснимка: bnr.bgБойко Борисов

"Нищо добро не се вижда да се задава в света, много внимателно трябва да се говори за случващото се в Турция."

Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред Нова. Запитан има ли рискове пред страната ни като отражение на случващото се в Турция, премиерът заяви:

„Много внимателно трябва да се говори по темата, защото по-близко от това няма – не само границата ни е обща, много изселници има в Турция, много български мюсюлмани в България. Трябва да сме внимателни”.

Във връзка с това победа на демокрацията или диктатура е това, което става до нас, премиерът коментира: „Няма разумен политик, който да подкрепи военните работи, да изкарваш танкове и самолети не е правилно и няма кой да го подкрепи”.

„В нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха. Не става дума само за преврата, стрелба по цивилни сгради, това е неприемливо”, обясни Борисов. По думите му в 04.00 часа през нощта на преврата, България, в лицето на правителството е следяла много внимателно какво казва. „Ние сме първите, които казахме да се внимава с ескалация на насилие след преврата”, допълни Бойко Борисов.

Премиерът заяви, че нищо добро не се вижда да се задава в света. „Хороскопът на света е лош”, каза Борисов.

„Оттук нататък ние сме не само външна граница на ЕС. С нашата политика и поведение трябва да запазим баланс, въпреки арестите там, ние не го разбираме. Те сигурно имат своите мотиви”, допълни той.

„Много по-драматична е ситуацията по границата”, обясни премиерът и каза, че е имал среща вчера с военния министър Николай Ненчев, началника на отбраната Константин Попов, главния комисар на МВР Георги Костов и други.

Борисов уточни, че се усеща раздвижване по българо-турската граница. „Усеща се раздвижване от другата страна и неспокойствието. Движат се бежанци. Всеки ден в България във вътрешността на страната залавяме по 150-200 души. Границата ни с Гърция, с изключение на няколко пункта, където засилихме охраната, не се контролира”, обясни още той и каза, че с министъра на отбраната са засилили мерките.

Премиерът коментира и споразуменията между ЕС и Турция: „От споразумението с ЕС почти нищо не се изпълнява”, заяви той и поясни, че най-важното нещо при преговорите между ЕС и Турция е бил антитерористичния закон на турската страна, но сега при обявеното извънредно положение той се вижда доста „мек”.

„Нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, армия, полиция и началниците им са там. Готвим се за тежък проблем с бежанците. Не виждаме нищо, което да ни кара да бъдем по-ведри”, посочи министър-председателят. Той коментира, че е поканен на среща на 24-ти август в Истанбул, а на 26-ти канцлерът Ангела Меркел го е поканила с румънския президент в Берлин. „Има тревога по отношение на всичко, което се случва”, посочи още той.

„Между великите сили става нетърпимо. Всяко малко регионално конфликтче, един инцидент. Отново започнаха руски самолети на наближават въздушното ни пространство. Те правят това регулярно. Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват.", заяви премиерът.

"Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат”, увери той. „Няма да коментирам тази тема, защото е свързана с НАТО, но не всички от няколко дни го правят. Все по-тревожно става в нашето Черно море”, обясни премиерът.

На въпрос дали ще има военен конфликт между големите, Борисов отвърна, че рано или късно става като в театъра: „Когато има една пушка на стената, тя рано или късно ще гръмне”, поясни той. / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники