Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Даниел Митов участва в неформална среща на външните министри на ОССЕ

Министър Даниел Митов участва в неформална среща на външните министри на ОССЕ

Министър Даниел Митов участва в неформална среща на външните министри на ОССЕ, която се проведе в Потсдам по инициатива на настоящото германско председателство на ОССЕ. Във фокуса на срещата бяха актуалните предизвикателства пред сигурността и определянето на практически стъпки за тяхното преодоляване. Българският първи дипломат и колегите му от ОССЕ откроиха основните сфери на сътрудничество, сред  които конфликта в Украйна,  миграционната криза, „замразените” конфликти в зоната на ОССЕ (Грузия, Нагорни Карабах и Приднестровие), борбата с тероризма и енергийната сигурност.  

„Изправени сме пред множество геополитическите предизвикателства пред сигурността и като част от  най-голямата регионална организация за сигурност в света ОССЕ ние имаме основна роля за гарантиране на мира и стабилността на региона”, посочи в изказването си министър Даниел Митов. Той подчерта, че кризата в и около Украйна поставя под въпрос основните принципи, върху които е изградена Европейската и евроатлантическата архитектура на сигурността. „Устойчиво политическо решение за кризата трябва да се основава на принципите на суверенитета, териториалната цялост, единството и независимостта на Украйна”, каза министър Даниел Митов. Той допълни, че осигуряването на ефективен и неограничен достъп на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна и пълното прилагане на Минските договорености продължават да бъдат приоритет.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники