Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бокова остава кандидат за ООН, но Борисов й даде срок до 26 септемвр

Бойко Борисовснимка: bgnes.comБойко Борисов

Ирина Бокова остава единственият кандидат за генерален секретар на ООН, заяви министър-председателят Бойко Борисов, слагайки край на всички спекулации от последните дни. В Същото време той постави условие тя да се представи добре до 26 септември, предаде репортер на БГНЕС.

„В последните дни явно се разразиха доста пристрастия, писания, коментари, анализи включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Това не ми направи добро впечатление, защото когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и дадено правителство те е номинирало и държах да кажа в нейно присъствие. Предишното правителство положи много усилия и работи много активно, особено Вежди Рашидов за избирането на г-жа Бокова в ЮНЕСКО. Положихме огромни усили”, каза Борисов в началото на правителственото заседание.

„В последните си дни Орешарски реши да номинира г-жа Бокова, въпреки че знаеха, че си отиват и има много години до този избор, го направиха. Никой не ме пита тогава като лидер на най-голямата партия, ние си замълчахме. След това като толерантно правителство, което не отрича, а се опитам навсякъде, където може да има приемственост, особено в международен план. Като правителство изпратихме и потвърдихме с официален документ на МС до Ню Йорк. Започнаха изслушванията. Тук са писмата за подкрепа, като се започне от японския премиер и се стигне до Тереза Мей и до нея съм пратил, до всички крале, президенти, цял свят, стотици. От мен до премиери, от МВнР до външните министри. Всичко това правителството ни сме работили честно и почтено за избора на г-жа Бокова и не приемам, че била по-късно издигната, напротив. Издигнаха я 2 години преди да дойде времето да се говори за кандидат. Полагаме огромни усилия и към момента и ще полагаме огромни усилия”, каза Борисов.

„Не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения. С тези писма сме помолили всички в света да ни подкрепят. До този момент минаха 4 изслушвания. За съжаление нашия кандисат е трети, пети, седми, пети. С цялото ми уважение дори Македония и Сърбия са преди нас и някой явно иска недоброто си представяне да ми го препише на мен, на вас, на България. Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ да съм го отзовал много отдавна, както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре. След като пред теб има 5-7 човека, вече г-н Гутереш е на първо място избор след избор, но ние, защото предишните са го предложили, сме го потвърдили, работили сме толкова честно и почтено, получавам коментари, че едва ли не ние сме щели да проваляме тази кандидатура, за да издигнем някой друг”, посочи премиерът.

„Няма да допусна и в други държави да се решава кандидатурата ни и не съм го допуснал това, че сме търсили подкрепа, консултират се големите представители в Съвета, питат се вие, ние кого и ние сме го правили и ще го правим до 26. Задължавам ви всеки да положи максимални усилия, включително и аз г-жа Бокова на 26 да влезе в първите двама, защото следващото гласуване вече е с цветни бюлетини. Дори забъркаха Русия и Германия в този скандал”, добави Борисов. Няма как след 26-ти, ако Ирина Бокова не е първа или втора, да водим тази тема. Тогава ще преценим всички заедно какво да направим, заяви премиерът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники