Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Ненчев: Допълнително разполаганият американски контингент в Европа не засяга България засега

Николай Ненчевснимка: bnr.bgНиколай Ненчев

Решението за разполагане на няколко хиляди американски военни в Европа тази зима не засяга България засега. Това каза в Плевен министърът на отбраната Николай Ненчев:

Става дума за така нареченото "предно разполагане", решение от срещата на върха в Уелс, потвърдено и на срещата във Варшава. Касае се за около четири хиляди натовски военнослужещи. Те са главно от Германия, САЩ, Англия, Канада, които ще бъдат разположени в прибалтийските републики, по така наречения "План за готовност за действие". В Румъния ще бъде изградена многонационална бригада, където ние участваме. Ще активираме около 400 човека, които, на ротационен принцип, когато е необходимо, тоест те ще си бъдат в България и когато е необходимо, те ще бъдат изпращани там за определено време, след което ще се връщат. Така стоят нещата. България няма необходимост на този етап и не беше коментиран този въпрос. На този етап това е достатъчно. Имаме споразумение, по силата на което до 2500 американски войници могат във всеки един момент да пребивават на територията на България. С моя заповед – още толкова, така че какво повече от това, каза военният министър Николай Ненчев.

По-рано Пентагонът съобщи, че САЩ ще разположат тази зима в Европа близо 6000 военнослужещи – 4000 от тях ще са в допълнителна бронетанкова бригада, а още около 1800 военни ще бъдат зачислени към 10-а планинска дивизия. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.