Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Православната църква почита Свети Великомъченик Мина

Святой Великомученик МинаСвятой Великомученик Мина

Днес православната църква почита Свети Великомъченик Мина. Той е един от многото светци, посечени за вярата си в първите векове на християнството.

Покровител е на всички, които са загубили нещо, на жените, които отправят към него молитви за здраве на дома и на децата, поддържа вярата, че няма нищо невъзвратимо.

Смесването на религията с фолклорния календар налага у нас традицията, че на деня на Свети Мина започват няколко дни, пълни с различни поверия за предпазване от болести и зли духове, предците ни са подготвяли къщата за предстоящите студове.

Храмов празник има църквата в най-големия жилищен комплекс във Враца "Дъбника", където ще бъде отслужена света литургия.

За почитта на хората от квартала към светеца свидетелства настояването им отпреди години при строежа на храма той да е в чест на Свети Мина.

Всички ние се радваме много, че построиха църквата в ж.к."Дъбника" и най-вече, млади хора я посещават, защото живеем в доста трудни времена и доста от младите хора се обръщат към него с единствената молба да може да им помогне и да се справят с всички трудности, които им се случват.

В православната традиция се смята, че Свети Мина има голямо дръзновение пред Бога, заради мъченическата му смърт за вярата. В църковните служби светецът е възпят като бърз помощник на почитащите го. В народните вярвания се приема, че Свети Мина покровителства семейството и пътуващите и че помага за намирането на изгубени вещи. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.