Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Учени от БАН: Няма наука – няма България

Учени от БАН: Няма наука – няма Българияснимка: bnr.bg

Общо събрание на учените и служители на БАН се провежда на площад „Княз Александър I” в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Поводът за събранието на площада е проектобюджетът за 2017г., който е определен за БАН. Причините са много дълбоки, натрупвани в години. Затова и в дневния ред на днешното общо събрание имаше една единствена точка и тя е обсъждане на бюджета за догодина и бъдещето на БАН.

„Всички народи имат право на наука (Ж-Ф. Лиотар) А България?” такъв въпрос бяха издигнали участниците в събранието. Както и въпросът: Ще има ли наука в България?! Имаше и надписи „Има наука – има България, няма наука – няма България!”.

Всички разбират, че е протестно действие, но направено по интелигентен и академичен начин. То се прави така, тъй като според тях са изчерпали нормалната комуникация с политиците, които взимат решения за важни въпроси.

„Това е форма да привлечем общественото мнение, медийното внимание и да демонстрираме, ако някой не е разбрал какви са проблемите на българската наука и до какво водят те”, обясни членът на инициативния комитет за провеждане на събранието проф. Лъчезар Аврамов, който е и член на настоятелството на БАН. Той пресметна, че в цялата система на научни изследвания в България липсват стотици милиони левове. „Това създава огромни проблеми и на образованието, и на подготовката на квалифицирани кадри, и на подготовката на децата. И всъщност тази политика ни откъсва от Европа, която все пак върви в една насока и ни води към пропастта на неразвитите държави”, посочи професорът. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.