Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Прозрачност без граници": Съдебната система е най-корумпираният сектор в България

"Прозрачност без граници": Съдебната система е най-корумпираният сектор в България

Съдебната система, парламентът и данъчните са трите най-корумпирани сектора в България. Това показва анализ на Световния корупционен барометър на "Прозрачност без граници"за 2016 година, съобщава БНР.

Изследването е проведено сред 60 000 граждани от 42 страни в Европа и Централна Азия.

Сред основните изводи в изследването е, че гражданите на държавите от бившия социалистически блок демонстрират значително по-ниска степен на готовност за противодействие на корупцията. Според заключенията на изследването за тях сигнализирането за случаи на корупция е социално неприемливо поведение,  съобщава БТА. Анкетираните смятат, че подаването на сигнал е равносилно на доносничество.

Иначе сред основните причини за липсата на активност са страхът от негативни последици и недоверието в институциите.

22 процента от анкетираните у нас са посочили, че корупцията е трудно доказуема, а 17 процента са отговорили, че "нищо не може да се направи". Около 10 процента от анкетираните нямат мнение по въпроса.

Подкуп са платили близо 20% от гражданите, които са имали контакт с институциите, като най-често това се е случвало в здравеопазването и образованието. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.